Iedereen is welkom in Bibliotheek Sans Souci. Om alles in goede banen te laten lopen, sommen we hier even enkele regels op. We wensen je veel plezier in onze bibliotheek.

Bibliotheekkaart

Als je de bibliotheek wilt gebruiken heb je een bibliotheekkaart nodig. Met die kaart kan je alle materialen gratis uitlenen, gebruik maken van de computers, wifi en studietafels. Je kan dezelfde bibliotheekkaart ook gebruiken in de andere Brusselse bibliotheken. 

Om een bibliotheekkaart te maken hebben we een identiteitsbewijs nodig met een verblijfsadres in België.

Voor een bibliotheekkaart betalen volwassenen 5 EUR per jaar. Er bestaat een reductietarief van 2,5 EUR per jaar voor studenten, cursisten Nederlands en werkzoekenden. De bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar.

Als je verhuist, een nieuw telefoonnummer of een nieuw e-mailadres hebt, is het heel belangrijk ons dat snel te laten weten aan de balie, per mail of via Mijn bibliotheek. Als je je bibliotheekkaart kwijtraakt betaal je 2 EUR voor een nieuwe.

Groepen, klassen en leerkrachten

Voor groepen, klassen en leerkrachten zijn er andere voorwaarden in de bibliotheek. Vraag informatie aan een baliemedewerker.

Boeken en films uitlenen

Je mag met je bibliotheekpas tot 15 materialen uit de collectie kiezen en uitlenen. Je mag ze 3 weken houden. Je kan deze termijn éénmaal verlengen. Verlengen kan via Mijn bibliotheek of aan de balie. Geef je boeken en films terug af aan een baliemedewerker. 

Zorg goed voor de boeken en films die je meeneemt. Als je ze kwijtraakt of beschadigt moet je ze betalen. Teruggevonden materialen kunnen we niet terugbetalen.

Materialen reserveren 

Een boek of film die door iemand anders werd uitgeleend, kan je gratis reserveren. We verwittigen je als het boek of de film voor je klaarligt aan de balie. Boeken of films reserveren kan via Mijn bibliotheek of aan de balie.

Materialen uit een andere bibliotheek 

Als de bibliotheek een boek of film niet in de collectie heeft, kan je vragen aan het bibliotheekpersoneel of we het kunnen lenen in een andere bibliotheek. Je wordt verwittigd als het boek of de film is aangekomen en voor je klaarligt. Het verzenden van boeken en films is duur. Daarom ben je verplicht het boek of de film te komen afhalen, zoniet betaal je 8 EUR om de kosten die de bibliotheek gemaakt heeft te dekken. 

Te laat

Als je de boeken of films te laat terugbrengt, betaal je vanaf 14 jaar een boete van 0,05 EUR/item per dag. Als je meer dan één week te laat bent sturen we je een eerste te laat mail.  Voor schriftelijke te laat brieven wordt 1 EUR portkost aangerekend. Als je een boete van meer dan 10 EUR niet betaald hebt of je boeken meer dan 3 weken te laat worden teruggebracht, wordt je bibliotheekkaart geblokkeerd tot de materialen terug zijn en de boete betaald is. Voor het versturen van een aangetekende herinneringsbrief betaal je 7 EUR. Als je na 6 maanden je boeken of films niet hebt teruggebracht, ontvang je van de Gemeente Elsene een factuur met daarop de waarde van alle boeken en films die je thuis hebt plus de boetes.

Computers

Je hebt een bibliotheekkaart nodig om toegang te krijgen tot de computers en het internet in de bibliotheek. Ook voor het gebruik van je eigen computer en de wifi heb je een kaart nodig.

Printen kost 0,10 EUR voor een zwart-wit print en 0,50 EUR voor een kleurenprint. Je betaalt je prints vooraf aan de balie. 

Kinderen tot 15 jaar mogen enkel gebruik maken van de computers naast de balie. Volwassenen maken bij voorkeur gebruik van de computers op de eerste verdieping. De bibliotheek kan geen toezicht houden op de activiteiten van kinderen op het internet. Het is dus belangrijk dat ze hierin begeleid worden door volwassenen. Kinderen mogen in totaal maximum één uur per dag van de computer gebruik maken. Per computer is telkens één persoon toegelaten. Er mag niet gegeten of gedronken worden in de buurt van de computers. Illegale activiteiten en het bekijken van aanstootgevende of schokkende beelden is vanzelfsprekend niet toegestaan op de computers. Na een dergelijke vaststelling kan je de bibliotheek niet langer gebruiken. Tijdens publieksactiviteiten zijn de computers niet beschikbaar.

Huisregels

Gedraag je rustig in de bibliotheek, vooral als er mensen studeren of lezen. Spelen en voetballen kan in het park.

Tijdens activiteiten voor kinderen op woensdag en zaterdag is de bibliotheek geen stille plek.

Telefoneren of roken kan op straat. Zet een hoofdtelefoon op als je naar muziek wil luisteren. Eten en drinken mag aan de leestafel maar niet aan de werktafels met computers. 

Respecteer de andere bezoekers en het bibliotheekpersoneel. In de bibliotheek is iedereen gelijk.

Maak niets kapot in de bibliotheek. Laat gebruikte materialen, leestafels en toiletten schoon achter.

Zorg goed voor de materialen die je meeneemt naar huis en breng ze op tijd terug zodat anderen ze daarna ook kunnen gebruiken.

Het bibliotheekpersoneel is er om je te helpen. Zij zorgen ervoor dat de bibliotheek een fijne plek is voor iedereen. 

Kinderen komen samen met hun mama of papa naar de bibliotheek. Het bibliotheekpersoneel kan niet op hen passen.

Let goed op je eigen spullen in de bibliotheek. Hang je jas aan de kapstok.

Je kan de bibliotheek niet gebruiken als je niet akkoord gaat met deze afspraken en de huisregels.