Boek
Nederlands

Kwallen hebben geen oren

Adèle Rosenfeld (auteur), Carlijn Brouwer (vertaler)
Louise is al sinds haar jeugd slechthorend, maar tijdens een recent onderzoek blijkt dat haar gehoor drastisch achteruitgaat. Het is onvermijdelijk dat ze volledig doof wordt, en de artsen raden haar een cochleair implantaat aan. De ingreep is onomkeerbaar en als gevolg zal ze eerder dan normaal haar natuurlijke gehoor verliezen.

Louise schrikt terug voor deze beslissing. Ze heeft zich
Titel
Kwallen hebben geen oren
Auteur
Adèle Rosenfeld
Vertaler
Carlijn Brouwer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les méduses n'ont pas d'oreilles
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
223 p.
ISBN
9789403189918 (paperback)

Besprekingen

Misverstand

Louise leeft tussen haakjes. Op een dag zal de stilte haar volledig inkapselen. Debutante Adèle Rosenfeld geeft haar een krachtige stem.

Louise krijgt een koptelefoon op haar oren gedrukt. Een lage stem fluistert woorden richting haar trommelvlies, woorden die ze moet herhalen ‘als een halvegare papegaai’. De stem wordt steeds zachter, tot die in de mist verdwijnt, ruis wordt, waarna haar verbeelding het overneemt. In haar hoofd, tussen de doffe granaatinslagen van de taal, ziet ze een soldaat over een slagveld zwerven, een verloren ziel die zijn vrouw mist, aan de lente denkt en aan de fruitmand die thuis op tafel stond. Sprak de fluisterstem over citroenen? Over loopgraven?

Het oordeel – hoe toepasselijk kan een woord zijn? – van de audioloog is genadeloos: haar gehoor is opnieuw drastisch verminderd, met 15 decibel om precies te zijn. Links is Louise helemaal doof, rechts probeert haar oor met alle macht nog tonen uit de wereld te sch…Lees verder