Boek
Nederlands

Wie was ik : strafregels

Alfred Schaffer (auteur)
+1
Wie was ik : strafregels
×
Wie was ik : strafregels Wie was ik : strafregels

Wie was ik : strafregels

Bundel met gevarieerde teksten, waarin de dichter zijn verhaal en dat van zijn moeder vertelt.
Titel
Wie was ik : strafregels
Auteur
Alfred Schaffer 1973-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
107 p.
ISBN
9789403183107 (paperback)

Besprekingen

'Een witte schaduw en een zwarte / bezig aan de afwas'

De moeder van dichter Alfred Schaffer neemt de centrale plaats in zijn bundel Wie was ik in. Zo snijdt hij ook het probleem van alledaags racisme aan.

Sinds zijn debuut Zijn opkomst in de voorstad (2000) staat Alfred Schaffer vooral te boek als een taalgerichte dichter die de alledaagse communicatie stevig ontregelt. Toch stonden ook in die debuutbundel al sterk persoonlijke regels, waarin de dichter reflecteert op zijn wortels: 'De afgelopen dagen denk ik meer en meer / aan het eiland van mijn moeder'. Dat eiland is Aruba, in Schaffers nieuwe bundel Wie was ik omschreven in termen van 'postkoloniale aanlegsteigers' en 'tjirpende souvenirs'. Het is intussen de moeder zelf die in Wie was ik de centrale positie inneemt.

In zekere zin is dat niet van harte. De bundel heeft als ondertitel 'strafregels', alsof Schaffer gedwongen werd deze verzen op te schrijven. De manier waarop de dichter over zijn ouders schrijft, heeft daarnaast iets beladens. Als de 'ik' in het openingsgedicht niet kan slapen omdat 'ijzig nachtlicht' hem wakker houdt, treft hij twee spookachtige schaduwen achter het aanrecht: 'een witte schaduw en een zwart…Lees verder

Alfred Schaffer (1973) debuteerde in 2000 en won diverse prijzen. Hij woont en werkt in Zuid-Afrika. Zoals er verschillende culturen aan bod komen in de bundel, zo varieert hij ook met teksten: gedichten in allerlei vormen, e-mailberichten, prozafragmenten (die evengoed als gedicht te lezen zijn). In een opsomming bestaande uit honderd regels, getiteld 'Wie was ik' schetst hij het beeld van een vrouw (zijn Arubaanse moeder?) die getekend door het leven ging, maar toch de moed erin hield: ‘ik was de kwetsende spreekkoren zat / (...) ik was de kleine stilte van mijn pasfoto'. Soms zijn de titels al korte gedichten: ‘Ik besta uit meerdere helften één helft ken ik nog van vroeger weer een ander zit vol raars’. Hij blijft dicht bij zichzelf, vertelt zijn verhaal en dat van zijn moeder, maar tegelijkertijd zijn het universele vragen en gedachten die aan de orde komen. Hij spreekt de lezer aan, laat hem zien wat belangrijk is of zou moeten zijn. Schaffer beziet het leven van verschillende ka…Lees verder

Wat vormt een mens?

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

'Mira akí!' Waarom begint Alfred Schaffer zijn nieuwste bundel met twee woorden Papiaments? Had daar niet gewoon 'Kijk hier' kunnen staan?

'Wie was ik' heet die bundel. Niet 'ben', maar 'was' en zonder vraagteken. Is wat volgt een zoektocht naar afkomst? Een familiegeschiedenis? Dat Papiaments zou daar zeker op kunnen wijzen, Schaffers moeder was Arubaanse. Ze overleed toen hij nog jong was, vertelde hij eerder dit jaar in een interview in deze krant. Herinneringen aan haar had hij nauwelijks nog. "Hoe klonk mijn moeder?" vroeg Schaffer zich af.

In 'Wie was ik' geeft hij haar stem. '"okay u speelt een mens die zijn dode omgeving leven / in wil blazen. in feite zijn bloedeigen moeder." Of meer, hij construeert wat ze gezegd, gedacht, gedaan zou kunnen hebben, hoe de wereld waarin ze rondliep eruit zou hebben kunnen zien. Hij schikt 'mentale / bouwstenen gemaakt van verleden tijd en bijeengeschraapte / verdichtingen'.

Zoals Schaffer in 'Mens Dier Ding' (20…Lees verder

Over Alfred Schaffer

Alfred Schaffer (Leidschendam, 16 september 1973) is een Nederlands dichter. Hij is de zoon van een Arubaanse moeder en een Nederlandse vader.

Korte biografie

Na de afronding van zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde en Film- en theaterwetenschappen aan de Universiteit Leiden verhuisde Schaffer in 1996 naar Zuid-Afrika, waar hij in 2002 aan de Universiteit van Kaapstad promoveerde op het proefschrift De geschiedenis van een jonge god: mythe, primordialiteit en de representatie van de archetypische adolescent en jonge man in werken uit de moderne Afrikaanse literatuur en de wereldliteratuur. Aan diezelfde universiteit werd hij docent Moderne Nederlandse letterkunde.

Van 2007 tot 2010 was hij fondsredacteur bij De Bezige Bij in Amsterdam. Alfred Schaffer was tevens redacteur van het tijdschrift Bunker Hill, dat in 2008 werd opgeheven. Hij keerde in 2011 terug naar Zuid-Afrika en werd docent bij d…Lees verder op Wikipedia