Boek Nederlands

Kleertjes aan

Amélie Graux (auteur), J.H. Gever (vertaler)

Kleertjes aan

Amélie Graux (auteur), J.H. Gever (vertaler)
  • Vanaf 0-2 jaar
In de reeks:
Aanwijsboekje over aankleden. Van de luier, via de broek en de sokken tot de muts en de jas. Met voelelementen.
Onderwerp
Kleding
Titel
Kleertjes aan
Auteur
Amélie Graux
Vertaler
J.H. Gever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Je m'habille
Editie
1
Uitgever
[Haarlem]: Gottmer, 2013
[12] p. : ill.
ISBN
9789025752613 (hardback)

Besprekingen

In Kleertjes aan bouwt de Franse illustratrice Amélie Graux verder aan haar reeks prentenboekjes voor de allerjongste leeftijdsgroep, die inmiddels ook de titels Lekker slapen, Kom je eten? en We gaan in bad omvat. Op de cover staat een jong kindje dat twee pantoffeltjes in de vorm van muisjes vasthoudt: daarmee is de toon voor het thema 'kledij' meteen gezet. Graux hanteert opnieuw een evenwicht tussen heel duidelijke, sobere illustraties en afbeeldingen die al eens een kleine, fantasievolle twist verdragen: zo zien we bij ‘de muts’ meteen ook twee wantjes — op de linkerwant zien we een appel afgebeeld, op de rechter- een aangevreten klokhuis. De regenjas van de peuter op de prent ernaast toont een appel met een glimlachend wormpje dat zich opnieuw een weg naar buiten heeft gegeten. Van de luier en het rompertje tot de onderbroek, regenjas en de schoenen met veters, Graux weerspiegelt hiermee een soort chronologische volgorde: niet alleen van onderkleding …Lees verder
Royaal vierkant kartonnen voelboek over kledingstukken in een logische volgorde. Er wordt begonnen met de luier en de onderbroek, dan volgen het rompertje en het T-shirt, dan de broek of het rokje enz. Uiteindelijk komen de muts, wanten en de regenjas. Er zijn voelelementen toegevoegd, die de pret nog eens kunnen versterken. Het gaat hierbij om het voelen van verschillende soorten materiaal gerelateerd aan de kledingstukken die in de illustraties zijn verwerkt. Deze zijn duidelijk uitgevoerd in zachte kleuren en ogen fris, tegen een achtergrond van wisselende pastelkleuren (niet te zoet) ondergrond. Ook de illustratie op de roze voorkant bevat een voelelement. De afbeeldingen zijn in schrijfletters benoemd met lidwoord. Om samen te ontdekken, aan te wijzen en te benoemen en erbij te vertellen. Vanaf ca. 1 jaar.

Kleertjes aan

In dit kartonnen voelboekje worden de verschillende kledingstukken getoond, die een baby/peuter draagt, gaande van de luier tot jas en mutsje. Het geheel oogt weinig aantrekkelijk. De illustraties komen statisch en vlak over. Er zit geen dieptedimensie in de tekeningen. Voor de achtergronden zijn fletse pastelkleuren gekozen en de kledingstukken werden erg primitief en in ouderwetse kleurencombinaties getekend. De kindjes komen ook niet echt over. Ze lijken allemaal op elkaar, tonen weinig expressie; ze staan er in vreemde houdingen bij, met gekke armpjes en beentjes. Het enige leuke is dat de peuter verschillende tastervaringen kan opdoen door aan de stofjes in de kledingstukken te voelen.