Stadsnomade is hét nieuwe boek van Amy Liptrot, de gelauwerde schrijver van De uitweer. Voor de liefhebbers van Het zoutpad en Ik ben een eiland.

In de hoop haar geisoleerde leven op de Orkneyeilanden achter zich te laten, boekt Amy Liptrot een enkele reis Berlijn. Ze hopt van onderhuur naar onderhuur en van het ene slechtbetaalde baantje naar het and

Titel
Stadsnomade
Auteur
Amy Liptrot
Vertaler
Robbert-Jan Henkes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The instant
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, copyright 2022
144 p.
ISBN
9789026358623 (paperback)

Besprekingen

Op zoek naar verankering

In het vervolg op haar bestseller De uitweer verruilt Amy Liptrot de Orkneyeilanden voor Berlijn.

De uitweer was een boek over de natuur dat niet enkel geschikt was voor natuurliefhebbers, ook al stond het vol met details over broedseizoenen. Liptrot sloeg een openhartige toon aan in haar relaas over hoe ze afkwam van haar alcoholverslaving. Diezelfde toon kenmerkt ook Stadsnomade. Met zinnen als 'Ik snak ernaar om in het licht geworpen te worden, verwarmd, gezien, verlicht te worden' stelt de schrijfster zich zo kwetsbaar op dat je haar wilt beschermen.

Met een walvistand in haar jaszak en een sliert zeewier om haar nek trekt ze naar Berlijn. Liptrot heeft nood aan nieuwe mensen, nieuwe indrukken, aan seks - op de eilanden kan je met Tinder niet uit de voeten. Haar anker in Berlijn is de maan. Liptrot volgt haar online, op de website van NASA, maar ook vanuit de badkuip bij het raam in een van de vele Berlijnse kamers waar ze woont.

Wie vooral op zoek is naar natuurlyriek zal zich niet kunnen laven aan deze memoir. Liptrot gaat roofvogels spotten in de vroege ure…Lees verder