Boek
Nederlands

Hallo witte mensen

Anousha Nzume (auteur)

Hallo witte mensen

Pleidooi voor het erkennen en herkennen van alledaags racisme onder witte mensen in Nederland.
Onderwerp
Racisme
Titel
Hallo witte mensen
Auteur
Anousha Nzume
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: AUP, © 2017
140 p.
ISBN
9789462984141 (paperback)

Besprekingen

De schrijfster is van gemengde komaf (half Russisch, half Kameroens) en brengt die situaties onder woorden, waarbij veel witte mensen niet beseffen dat er sprake is van racisme. Een opmerking, als compliment bedoeld, kan heel racistisch overkomen, zoals iemand als exotisch bestempelen en voorbij gaan aan de meerdere identiteiten die iemand heeft. Tegelijk vindt in Nederland ieder jaar de Zwartepietdiscussie plaats, terwijl witte mensen die zich achter 'blackfaces' verschuilen en zich dom gedragen, bijdragen aan een negatieve beeldvorming van zwarte mensen. Mensen die zeggen dat ze kleurenblind zijn, gaan voorbij aan het probleem. Nzume kiest voor de benaming 'wit', omdat 'blank' een superieure klank heeft, waar we vanaf moeten. Natuurlijk roept dit boek dezelfde reacties op als Sylvana Simons en daarom is het zo goed dat dit boek geschreven is. Nzume houdt de lezer een spiegel voor. Dit boek is geschreven voor 'witte mensen' (zie de titel), maar ook voor vrouwen die vergelijkbare situ…Lees verder

Over Anousha Nzume

Anna Senga (Anousha) Nzume (Moskou, 12 juli 1969) is een Nederlands actrice, columniste, programmamaakster en schrijfster.

Levensloop

Nzume is de dochter van een Russische moeder en een Kameroense vader, die in de Sovjet-Unie geneeskunde studeerde. Het gezin kwam naar Nederland toen haar vader meer ervaring wilde opdoen als arts. Haar vader keerde terug naar Kameroen en Nzume groeide op in Amsterdam onder de achternaam Steijn, de naam van haar stiefvader. Sinds haar achttiende voert ze de naam van haar biologische vader.

Na haar studie aan de Kleinkunstacademie speelde ze onder andere in Onderweg naar Morgen (1994) en Vrouwenvleugel (1995). Op toneel stond ze in Josephine the Musical, Bubbelin' Brown Sugar en De Roze Krokodillen. Daarna studeerde ze een aantal jaar acteren en regie in New York aan NYU en bij the Barrow GROUP.

In 2000 stond ze in de finale van het Leids Cabaret Festival e…Lees verder op Wikipedia