Boek
Nederlands

Wat komt er na drie ... vier!

Arend van Dam (auteur), Pauline Oud (illustrator)
+1
Wat komt er na drie ... vier!
×
Wat komt er na drie ... vier! Wat komt er na drie ... vier!
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Wat komt er na drie ... vier! / Arend van Dam ; met ill. van Pauline Oud
Auteur
Arend van Dam 1953-
Illustrator
Pauline Oud
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2006
47 p. : ill.
ISBN
90-269-1670-1

Besprekingen

Beide boekjes tellen een 20-tal korte hoofdstukjes met verhalen en versjes waarin kinderen van vier of vijf jaar allerlei leuke én soms ook droevige ervaringen kunnen opdoen. In Wat komt er na drie ... vier! gaan kleuters voor het eerst naar school. In Vlaanderen hebben de meeste vierjarigen die ervaring al een tijdje achter de rug, maar de gevoelens en reacties van Denise, Jules en Tirza zullen ze zich moeiteloos herinneren. In dit boekje krijgen Tirza en Jules een nieuw zusje en ook dat hoort vaak tot een kleuterleven. Ook Ik ben al vijf sluit goed aan bij de gevoelens en de leefwereld van vijfjarigen. Zij zijn nu de oudsten van de kleuterschool en zijn al veel zelfstandiger. Ze mogen alleen buiten spelen en gaan logeren bij oma en opa. Tirza krijgt een wiebeltand en Anton wil niet onder water op zwemles.

Op de expressieve illustraties van Pauline Oud bewegen zowel bruine als witte kleuters en dat geeft op een spontane wijze een intercultureel accent aan de v…Lees verder

Wat komt er na drie ... vier!

Dit kleurrijke voorleesboekje is typisch iets om cadeau te geven met een verjaardag. Het bevat een tiental verhaaltjes en evenveel gedichtjes met de tweeling Jules en Tirza in de hoofdrol. De verhalen en gedichten zijn zeer toegankelijk en aangepast aan de doelgroep. Ze gaan over alledaagse dingen en sluiten aan bij de leefwereld van vierjarige kleuters. Er zijn verhalen over naar school gaan en wennen in de klas, over meedoen, spelen, poppenkast, humeurig zijn, over een kindje op komst en de geboorte van een baby. De gedichten gaan over dezelfde thema’s, maar spreken niet erg aan omdat ze niet op rijm zijn of omdat het ritme niet klopt. Op bijna elke bladzijde vind je een felgekleurde illustratie. Het is een vrolijk geheel, maar de teksten zijn nogal stereotiep, een beetje flauw en enige dynamiek ontbreekt. In het boekje zit een kaart met de illustratie van de cover en een grote vier voor de jarige kleuter. Dit is een heruitgave van een boekje dat reeds verscheen in 1999.

Over Arend van Dam

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Arend van Dam (Maassluis, 24 juni 1953) is een Nederlandse schrijver. Hij is vooral bekend vanwege zijn kinderboeken.

Biografie

Voordat Van Dam schrijver werd deed hij een opleiding maatschappelijk werker aan de Sociale Academie in Baarn. Na zijn slagen werkte hij bij de drugshulpverlening in Utrecht, en later werkte hij in gevangenissen.

Lange tijd woonde Van Dam in Veenendaal, daarna een tijd in Harlingen, en tegenwoordig in Breda.

Hij begon pas met schrijven toen hij op zijn 28e vader werd. Zijn eerste boek Een beetje zwanger uit 1983 was bedoeld als handleiding voor vaders. Dit was meteen een groot succes, het boek wordt nog altijd goed verkocht. Door het plezier in het schrijven en zijn succes zorgde ervoor dat er niet veel later meer boeken volgde.

In 1989 verscheen het eerste kinderboek van zijn hand, Oliebollen en Vuurwerk, nadien verschenen een hele hoop kinderboeken en sindsdien is hi…Lees verder op Wikipedia