Boek
Nederlands

De gifhouten bijbel

Barbara Kingsolver (auteur), Maaike Post (vertaler), Arjen Mulder (vertaler)
Vier dochters van een fanatieke baptistenpredikant, evangelist in Belgisch Congo, proberen te overleven in de tijd van Lumumba en Mobuto, begin jaren zestig.
Titel
De gifhouten bijbel
Auteur
Barbara Kingsolver
Vertaler
Maaike Post Arjen Mulder Han Meijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The poisonwood bible
Editie
14
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2014
566 p.
ISBN
9789044627145 (paperback)

Besprekingen

Je vindt in de hel geen erger furie dan een baptistendominee, heeft het huwelijk Orleanna Price geleerd, en zij en haar vier dochters worden meegesleurd door de onverbiddelijke overtuiging van echtgenoot en vader, wanneer die in 1959 naar Belgisch Kongo trekt om de blijde boodschap te gaan verkondigen. Maar de Kongolezen slikken Nathan Prices boodschap niet. 'Tata Jezus is bängala!' schreeuwt hij zijn geschokte parochie elke zondag gefrustreerd toe, om hen van Jezus' dierbaarheid te overtuigen. Maar woorden kunnen in het Kikongo verschillende betekenissen hebben. 'Jezus is gifhout', is wat hij, vanwege een verkeerde klemtoon, werkelijk zegt. Hij stevent met zijn dreigende zegen recht op een catastrofe af.

Nathan Price is slechts een van de vele gifhouten zegeningen die het Westen Afrika heeft gebracht. Barbara Kingsolver geeft het woord aan zijn vrouw en dochters, die alternerend verhalen hoe hun persoonlijk verlies, de dood van het jongste kind, vergroeid is met de ge…Lees verder
Een blanke Amerikaanse familie vertrekt in 1959 naar Belgisch Congo, waar de vader, een doopsgezinde predikant, in een klein dorpje op een zendingspost gaat werken. Vanuit het wisselende perspectief van de vier dochters en de moeder wordt het verhaal verteld van hun verblijf, dat behalve door hitte en armoede vooral bepaald wordt door het eigenzinnige optreden van de vader. Het verhaal wordt verteld tegen de achtergrond van Congo's strijd om onafhankelijkheid. De auteur (1954), die zelf als kind in het pas onafhankelijke Congo woonde, maakt in dit boek niet alleen gebruik van autobiografische gegevens, maar heeft ook uitgebreid onderzoek gedaan. Evenals haar eerdere boeken waarmee ze veel succes oogstte ('Varkens aan de Hemel' uit 1993 en 'Het schildpadmeisje' uit 1994; in beide spelen indianen een grote rol), is ook dit boek met een vlotte pen en groot inlevingsvermogen geschreven. Politieke gebeurtenissen zijn op een subtiele manier verweven in de beschrijvingen van het dagelijks le…Lees verder

De gifhouten bijbel van Barbara Kingsolver

Een Amerikaanse zendeling trekt in 1959 met zijn gezin naar de Congolese brousse om het woord Gods te verkondigen. Ze komen er terecht in de woelige periode van de onafhankelijkheid. De vader heeft meer oog voor zijn Afrikaanse dopelingen dan voor zijn kinderen, de moeder probeert vooral het familieleven in stand te houden, de dochters beleven een geweldige kindertijd. Maar dan gebeurt er iets wat het gezinsleven totaal verstoort; niemand komt onbeschadigd uit dit Afrikaanse avontuur en ook de bijbel brengt geen hoop en troost meer. Barbara Kingsolver is een kind van Amerikaanse gezondheidswerkers en bracht een gedeelte van haar jeugd in Congo door. Voor De gifhouten bijbel putte ze uit eigen ervaringen, maar ze overstijgt die en schetst een fascinerend beeld van een land dat ons blijft intrigeren. Voor wie meer wil weten over de Belgische koloniale geschiedenis dan wat we reeds lazen in de Congoromans van Jef Geeraerts.