Strip
Nederlands
In dit prentenboek voor volwassenen wordt uitgegaan van een wereld die zich technologisch en psychologisch in een andere richting heeft ontwikkeld dan nu het geval is.
Extra onderwerp
Literaire stripverhalen
Titel
De weg naar Armilia
Scenarist
Benoît Peeters 1956-
Illustrator
François Schuiten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La route d'Armilia
Uitgever
[Dronten]:: Casterman, 2000
64 p. : ill.
ISBN
90-303-8550-2 90-303-8599-5

Besprekingen

Ook het vijfde deel in de overigens niet door vast terugkerende personages samenhangende stripreeks De Duistere Steden speelt in de toekomst met een uitgesproken grafische voorliefde voor architectonische en industriële archeologie. Het is een gedroomd avontuur in dagboekvorm van een onder barre omstandigheden aan de productie van een Zeppelin werkend jongetje. In zijn fantasie beleeft hij op eigen wijze een soort ontdekkingsreis naar de Noordpool à la Roald Amundsen. Een lief verhaal, bestaand uit geïllustreerde tekst, tegen de schrijnende dubbele bodem van kinderuitbuiting in een toekomstvariant waarin mensen als mechanische machine-onderdelen van een fabriek functioneren. De gedeelten die op dit laatste betrekking hebben zijn weer in reguliere stripvorm uitgebeeld. Hoewel knap geschreven en getekend is dit boek toch te pretentieus en geconstrueerd om de vonk van het bedoelde drama over te laten slaan.

Over Benoît Peeters

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Benoît Peeters (Parijs, 28 augustus 1956) is een Frans schrijver, stripscenarist en literatuurcriticus. Hij is vooral bekend omwille van de reeks De Duistere Steden, die hij samen met François Schuiten maakt. Hij verdeelt zijn tijd tussen Parijs en Brussel.

Biografie

Peeters werd in Parijs geboren, maar groeide op in Brussel. Op zijn zestiende keerde hij terug naar Frankrijk om enkele jaren later filosofie te studeren bij Roland Barthes. Daarna publiceerde hij verscheidene romans, die dikwijls een hommage zijn aan andere schrijvers, zoals Claude Simon en Jorge Luis Borges.

In 1983 start Schuiten zijn samenwerking met François Schuiten, die hij op de middelbare school had leren kennen, voor De muren van Samaris, het eerste deel in de reeks De Duistere Steden. De reeks, die gesitueerd wordt in een parallel universum beïnvloed door het werk van Victor Horta en Jules Verne, wordt wereldwijd geprezen, zo…Lees verder op Wikipedia