De moeizame innerlijke groei van een gevoelige, naar vrijheid verlangende jonge vrouw.
Onderwerp
Van Bruggen, Carry
Titel
Eva
Auteur
Carry Van Bruggen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
200 p.
ISBN
9789021424231 (paperback)

Besprekingen

De bekendste roman (uit 1927)van Carry van Bruggen (1881-1932), die stilistisch door de Tachtigers werd beïnvloed. Het met zelfstandigheid worstelende schoolmeisje Eva biecht zichzelf haar gevoelens en dromen op en de moeite die ze heeft om geestelijke zuiverheid en lijfelijke lust te verenigen, wat haar uiteindelijk op middelbare leeftijd gelukt. Introspectie, joodse tradities, opkomend socialisme als heilsleer botsen op elkaar in dat ene individualistische figuurtje dat in onwetendheid omtrent seksualiteit is grootgebracht en van zichzelf en anderen schrikt. Een vrouwenboek van ongekende openhartigheid, enigszins gedateerd door de sterke detaillering en het mooie taalgebruik, maar actueel door de problematiek van de strijd om innerlijke zelfbevrijding.

Verwant in rebellie

Drie uitgaves vestigen aandacht op het werk van Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan, zus en broer.

Stel dat het genie Shakespeare een minstens zo begaafde zus had gehad, vroeg Virginia Woolf zich af in Een kamer voor jezelf. Had die kans gemaakt op blijvende roem? Ik moest aan Woolfs bekende gedachtenexperiment denken nu Barber van de Pol in haar biografie Er is geen ander zijn dan anders zijn aandacht vraagt voor romanschrijver, essayist en filosoof Carry van Bruggen (1881-1932), de Nederlandse evenknie van Virginia Woolf en de iets oudere zus van collega-auteur Jacob Israël de Haan (1881-1924).

Querido brengt naast het essay van Van de Pol ook Van Bruggens roman Eva opnieuw uit. Uitgeverij Cossee komt met een nieuwe vertaling van De vriendt keert terug, de roman die de Duitse schrijver Arnold Zweig in 1929 baseerde op het leven van Jacob Israël de Haan.

Anders dan de denkbeeldige zus van Shakespeare overvleugelt Carry's reputatie die van haar broer Jacob. De Haan is al lang vergeten, Van Bruggen had en heeft altijd nog pleitbezorgers. De invloedrijke cr…Lees verder