Boek
Nederlands

Ooit waren er wolven

Charlotte McConaghy (auteur), Dennis Keesmaat (vertaler)
Een vrouw probeert veertien grijze wolven in de Schotse Hooglanden te herintroduceren, maar haar pogingen worden tegengewerkt.
Onderwerp
Wolven, Schotland
Titel
Ooit waren er wolven
Auteur
Charlotte McConaghy
Vertaler
Dennis Keesmaat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Once there were wolves
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
332 p.
ISBN
9789044650365 (paperback)

Besprekingen

Mannelijk geweld in een te volmaakt verhaal

Welk wezen is het wreedst, vraagt de Australische schrijfster Charlotte McConaghy zich in haar nieuwe roman af, de wolf of de mens, of is het eerder de man of de vrouw?

Een van de wonderlijkste rewilding-projecten ging in 1995 van start in het Amerikaanse Yellowstone National Park. Omdat er een overschot was aan grote grazers en roofdieren afwezig waren, stond het ecologisch evenwicht van het park al decennia onder druk. De wapiti's vraten iedere nieuwe bomenscheut op, waardoor bos verloren ging, de rivieroevers bij veel regenval steeds meer wegspoelden en de flora en fauna verschraalden.

Daarom werd na een afwezigheid van zeventig jaar de wolf weer geïntroduceerd, en met succes. De wapiti's werden opgejaagd, bleven niet langer aan de rivieroevers hangen en daardoor groeiden er weer wilgen en populieren. Die trokken na verloop van tijd bevers aan, er ontstonden plassen langs de door de boomwortels stevigere oevers, waarin vissen paaiden. Er kwamen meer vogels en doordat de wolven de coyotes aanpakten ook meer knaagdieren, zoals konijnen, die op hun beurt voor een toename van het aantal vossen en wezels zorgden. In plaats van tot een ve…Lees verder

Volle maan

In deze ecothriller van Charlotte McConaghy wemelt het van wolven in schaapsvacht.

In 1995, zo’n zeventig jaar nadat ze er uitgeroeid waren, werden in Yellowstone Park opnieuw wolven uitgezet. Die herintroductie bleek een ecologisch succesverhaal. De wapitipopulatie nam drastisch af, en daarmee ook de overbegrazing, zodat er meer bomen konden groeien, wat op zijn beurt weer de bevers ten goede kwam. Zij konden opnieuw burchten bouwen, waardoor de loop van rivieren werd verlegd, wat voor nieuwe paaigronden voor watervogels zorgde. Ook coyotes kregen er een geduchte vijand bij en daar voer de met uitsterven bedreigde gaffelbok wel bij.

Dat succesverhaal wil Inti Flynn in Schotland herhalen door samen met haar team biologen wolvenroedels uit te zetten in de Hooglanden. De lokale bevolking reageert argwanend: boeren waarschuwen voor doodgebeten lammeren en hysterische moeders vrezen voor de strot van hun kindjes. Al snel wordt de eerste wolf ‘per ongeluk’ afgeknald maar wanneer een veeboer op mysterieuze wijze verdwijnt, gaan de poppen helema…Lees verder

Een aangrijpende roman over Inti Flyn, die naar Schotland komt met veertien grijze wolven om ze te herintroduceren in de Schotse Hooglanden. Als wetenschapper ziet ze dit als enige redmiddel voor het verwoeste landschap; als vrouw hoopt ze op een nieuwe start na al het leed dat ze heeft gezien. Als een boer dood wordt aangetroffen, volgt er een klopjacht op haar dieren. Het boek is in prettig leesbare stijl geschreven. Charlotte McConaghy (1988) is (scenario)schrijver. Ze is auteur van de internationale bestseller Migrations, die in meer dan twintig talen is verschenen. Ze woont in Sydney, Australië.