Boek
Nederlands
Bundeling van alle verhalen van de Braziliaans-joodse feministische schrijfster (1920-1977).
Titel
Alle verhalen / Clarice Lispector ; samengesteld en ingeleid door Benjamin Moser
Auteur
Clarice Lispector
Samensteller
Benjamin Moser 1976-
Vertaler
Adri Boon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Todos os contos
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, © 2019
605 p.
ISBN
9789029525930 (hardback)

Besprekingen

Schrijfster aan de spacecake

Verhalen. De Braziliaanse Clarice Lispector schreef verhalen waarin instinct en zintuiglijkheid primeren op ratio. In een dikke turf worden ze nu allemaal gebundeld. Maar, zo staat in het voorwoord te lezen: 'Haar literatuur is niet voor iedereen'.

Clarice Lispector (1920-1977) zag eruit als een diva en schreef alsof haar leven ervan afhing. Tegenwoordig wordt de schrijfster in Brazilië op handen gedragen, maar destijds werd haar werk alleen gesmaakt door een select groepje kunstenaars en intellectuelen. Haar internationale bekendheid heeft ze te danken aan haar Amerikaanse biograaf, ­Benjamin Moser, die superlatieven tekort komt om 'de sfinx van Rio de Janeiro' te bezingen. De man, die niet vies is van enige dichterlijke overdrijving, noemt haar 'een vrouwelijke Tsjechov op het strand van Guanabara', de belangrijkste joodse auteur sinds Kafka en de grootste schrijfster die de Braziliaanse literatuur ooit heeft voortgebracht. Of dat klopt, kan de lezer voortaan voor zichzelf uitmaken, want De Arbeiderspers, die eerder al Mosers boeiende biografie, een bundel lezenswaardige kronieken en twee van haar romans publiceerde, brengt nu ook Alle ­verhalen uit, een turf van ruim zeshonderd bladzijden dik.

Pikant

Lees verder

Alle verhalen

Eerste zinnen. De klok slaat negen uur. Een luide, sonore slag, gevolgd door zacht geklingel, een galm. Daarna, stilte.

Clarice Lispector (1920‑1977) geldt al langer als de grande dame van de Braziliaanse literatuur. Dat haar naam en faam de laatste jaren ook ons taalgebied bereikt, is aan één man te danken: haar biograaf Benjamin Moser, die onlangs ook het leven van Susan Sontag in een monumentale biografie perste. Nu heeft hij alle verhalen van Lispector in één prachtig uitgegeven band verzameld, een perfecte introductie tot haar enigmatische literatuur.

Door de chronologische aanpak kun je haar stijl en onderwerpkeuze zien evolueren. In haar vroege jaren merk je een grote vrijheidsdrang bij haar overwegend vrouwelijke hoofdpersonages. Soms lopen ze verscheurd heen en weer tussen minnaars, soms trekken ze zelf de deur achter zich dicht maar de catharsis komt altijd uit een herwonnen vrijheid. Later sluipt er absurdisme in haar teksten – zo krijg je een inkijk in de gedachten van een kip – en ontwikkelt ze een eigen grammatica die haar verhalen iets ra…Lees verder

Alle literaire verhalen, geschreven door de Braziliaanse auteur (1920-1977) vanaf haar puberteit tot aan haar dood, laten de ontwikkeling zien die zij als vrouw en als schrijver in veertig jaar heeft doorgemaakt. De ogenschijnlijk gewone verhalen nemen vroeg of laat haast ongemerkt een mysterieuze en vreemde omslag naar het ongewone. Een veel voorkomend onderwerp is de ideologische opvatting over de plaats van de vrouw in de samenleving, waarbij ze zich tegen de heersende opvattingen keert. Huwelijk en moederschap komen veelvuldig aan bod, maar de auteur weet clichés te vermijden door haar protagonisten allen een transformatie door te laten maken die hen boven het dagelijkse leven doet uitstijgen. Kleine voorvallen kunnen daarbij leiden tot enorme gevolgen. Het zijn subtiele en associatieve verhalen met een filosofische inslag, waarin de auteur op geheel eigen wijze omgaat met de technische aspecten van de taal om een vervreemdingseffect te bereiken. De auteur werd geboren in Oekraïne…Lees verder

Over Clarice Lispector

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bisilliat, Maureen

Clarice Lispector (Chechelnyk (Oekraïne), 10 december 1920 – Rio de Janeiro, 9 december 1977) was een Braziliaans schrijfster en journaliste.

Ze werd geboren in de Oekraïne, maar emigreerde toen ze twee maanden oud was met haar ouders naar Brazilië. Ze verloor haar moeder toen ze negen jaar oud was. Ze groeide op in Recife maar verhuisde in 1934 met haar familie naar Rio de Janeiro waar ze haar school afmaakte en afstudeerde in rechten. Ze ging werken als lerares en werkte bij twee tijdschriften. Met haar ouders sprak ze jiddisch, maar ze was de eerste van haar familie die Portugees leerde.

In 1943 trouwde ze met Maury Gurgel Valente, die als diplomaat ging werken. In datzelfde jaar begon ze aan haar eerste boek "Perto do coração selvagem" dat in 1944 werd uitgebracht. Een jaar later ontving ze hiervoor de Graça-Aranha-prijs.

Aangezien haar echtgenoot als diplomaat naar verschillende landen werd gestuurd verhuisde ze verschillende keren. Zo woonde ze in…Lees verder op Wikipedia