Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen


Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen
Besprekingen
In die kroeg in het hiernamaals
Claudio Magris keert met vijf oude mannen terug in de tijd. Ze leven in onmin met het heden.
Triëst is een smeltkroes van culturen. De Italiaanse grensstad op het kruispunt tussen Oost, West, Noord en Zuid is de thuisbasis van Claudio Magris, die er in 1939 ter wereld kwam en er het merendeel van zijn werk heeft gesitueerd. Grenzen, eigenheid en diversiteit zijn niet voor niets de favoriete thema's van de vooraanstaande schrijver en cultuurfilosoof. Een van zijn bekendste boeken, Donau, gaat helemaal over grenzen en balanceert zelf op de grens van verschillende genres, tussen roman, essay en autobiografie in. De Nederlandse vertaling van die wereldwijde bestseller uit 1986, waarin hij de rivier volgt van bron tot monding, werd zopas heruitgegeven.
Diezelfde Donau stroomt ook door Gekromde tijd in Krems, waarin vijf oude mannen terugblikken op hun leven. Een van de vijf verhalen uit deze bundel speelt in het ingedutte Oostenrijkse stadje uit de titel en de personages zijn afkomstig uit alle hoeken van het voormalige Habsburgse rijk. De een denkt terug aan de Mor…Lees verder
Wat er rest van wie we waren
De filosoof Claudio Magris is een groot en gevoelig verteller. In Gekromde tijd in Krems mijmert hij over het leven en ouder worden.
Een oude man zit op een steen in het Karstgebergte, nabij Triëst. Beneden in de vallei vinden filmopnamen plaats. De man kijkt naar de acteurs, een jongen en een meisje, die een steile puinhelling beklimmen. Het is een scène uit zijn jeugd; de acteur moet hém voorstellen in zijn jonge jaren, vlak voor de Grote Oorlog, toen hij op het lyceum zat in Triëst, destijds nog Habsburgs.
Het is zomaar een jongen, denkt de man, hij weet niets van die tijd en eigenlijk begrijpt hij het verhaal niet dat hij speelt. Maar zelf begreep hij er op die leeftijd vast niet veel meer van, en als hij zijn vroegere zelf nu zou tegenkomen, zou die hem waarschijnlijk net zo onnozel voorkomen als de acteur.
Wat betekent het om oud te worden? Hoeveel hebben we gemeen met wie we ooit waren? In zijn verhalenbundel Gekromde tijd in Krems laat de Italiaanse filosoof en schrijver Claudio Magris (81) vijf oudere heren mijmeren over zichzelf en de veranderende wereld om hen hee…Lees verder
Tempus non fugit
In vijf verhalen flaneert Claudio Magris prachtig door de tijd. Wel een waarschuwing: haastige lezers zullen hem niet kunnen volgen.
Mijmerend flaneert een oude man door de ochtendlijke straten van Triëst, de Italiaanse kuststad die door de eeuwen heen een paar keer van landeigenaar wisselde. De man hoeft zich niet te haasten, hij is al lang met pensioen en kan rijkelijk rentenieren, maar toch spoedt hij zich naar het laatste gebouw waar hij eigenaar van is. De rest van zijn zakenimperium heeft hij verkocht en na een leven vol zware beslissingen voelt hij zich met de dag lichter worden. Zijn jonge leven is als een maatpak dat hij finaal in de kast heeft gehangen. Terwijl hij door de labyrintische steegjes wandelt, mijdt hij wel de zee. Te weids, te groots, te uitdagend – de zee bevat mogelijkheden die enkel voor jonge mensen zijn weggelegd. Hem rest enkel nog die ene dagtaak, die ene laatste job waar hij stiekem voor solliciteerde, zonder medeweten van zijn kinderen. Het is zijn kleine geheim, zijn laatste steen die hij op aarde zal verleggen.
In zijn openingsverhaal De portier zet de Italiaans…Lees verder
Over de ouderdom
Claudio Magris schrijft schitterend en kristalhelder over het mysterie van de tijd.
In het jaar dat hijzelf tachtig werd, publiceerde Claudio Magris (1939) een bundel met vijf verhalen over tijd en ouderdom. De vijf bejaarde hoofdpersonen, onder wie een op Magris lijkende ik-persoon, zijn aanbeland in dat 'onbekende terrein' van de ouderdom, zwevend in een tijd die buigbaar en onvoorspelbaar is geworden.
Een voormalig succesvol ondernemer confronteert de ouderdom door stiekem te gaan werken als portier in een appartementengebouw van het vastgoedbedrijf waarvan hijzelf eens de hoogste baas was. De kleine portiersloge is zijn 'barricade tegen het oprukkende leven'. Is oud worden misschien je oude zelf loslaten, 'zoals je je nette pak uittrekt en in de kast ophangt'? 'Nu was de wereld een hond die hem niet meer kon bijten, maar met hem ging rennen en spelen.'
Een oude, Joodse schrijver staart tussen de gangen van een royaal diner naar het gestolde vet op een bord: "Dat was even tevoren een kostelijke saus geweest". Weemoedige gedachten over vormen van v…Lees verder