Boek
Nederlands
Bundeling van drie romans over de strijd om het bestaan van jonge Amerikaanse cowboys in ranches in de jaren dertig.
Bevat
Titel
De grenstrilogie
Auteur
Cormac McCarthy
Vertaler
Guido Golüke Ko Kooman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The border trilogy
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, [2009]
908 p.
ISBN
9789029567640 (paperback)

Besprekingen

Cormac McCarthy (1933) is een grote naam in de Amerikaanse literatuur. In deze voordelige uitgave zijn drie romans gebundeld die eerst los verschenen: 'Al de mooie paarden' (1994), 'De kruising' (1995) en 'Steden van de vlakte' (1999). Samen vormen ze het hoogtepunt van McCarthy’s oeuvre, waarin de kwaliteiten van zijn schrijverschap ruim aan bod komen. Allereerst is er de epische kracht van zijn verhalen over jonge Amerikaanse mannen die te paard door Mexico reizen en daar hun onschuld verliezen. Hun zucht naar avontuur en hun levensdrift worden met bloed betaald, maar zij blijven trouw aan hun eigen morele standaard. Prachtig zijn de barokke landschapsbeschrijvingen die worden afgewisseld met de onderkoelde dialogen van de personages. In McCarthy’s verhalen hangt de apocalytische dreiging van een wereld die door het kwaad wordt meegesleurd naar de ondergang. McCarthy’s helden gaan tot het uiterste om in deze strijd niet onderuit te gaan. Literatuur die zindert van spanning en getuig…Lees verder

Over Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (Providence, Rhode Island, Verenigde Staten, 20 juli 1933) is een Amerikaans schrijver. In 2007 kreeg hij de Pulitzerprijs voor literatuur voor The Road. De meeste van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Biografie

Vóór zijn schrijversloopbaan werkte hij als advocaat en diende hij vier jaar in de US Air Force.

In 1959 en 1960 publiceerde hij twee korte verhalen en in 1965 een eerste roman, The Orchard Keeper. Van 1965 tot 1967 reisde Cormac McCarthy naar Ierland, op zoek naar zijn roots. Daarna bezocht hij diverse andere Europese landen. In 1967 keerde hij terug naar de VS. In 1968 publiceerde hij zijn tweede roman, Outer Dark. In 1973 schreef hij het filmscript voor de televisiefilm The Gardeners Son. In 1979 volgde de roman Suttree, volgens vele critici zijn beste roman.

Zijn bekendste roman, Blood Meridian, or the Evening Redness in the West, vers…Lees verder op Wikipedia