Boek
Nederlands

Meridiaan van bloed, of Het avondrood in het Westen : roman

Cormac McCarthy (auteur), Ko Kooman (vertaler)
+1
Meridiaan van bloed, of Het avondrood in het Westen : roman
×
Meridiaan van bloed, of Het avondrood in het Westen : roman Meridiaan van bloed, of Het avondrood in het Westen : roman

Meridiaan van bloed, of Het avondrood in het Westen : roman

Titel
Meridiaan van bloed, of Het avondrood in het Westen : roman
Auteur
Cormac McCarthy
Vertaler
Ko Kooman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Blood meridian, or The evening redness in the West
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, [2015]
319 p.
ISBN
9789029589857 (paperback)

Besprekingen

Nadat zijn roman `Al de mooie paarden' werd bekroond met de National Book Award (1992) is het aantal lezers van de Amerikaanse schrijver (1933) enorm gegroeid - ook in Nederland, waar de meeste van zijn romans zijn vertaald. Naast een groot episch talent en sterke dialogen herkent men in zijn romans de geconcentreerde stijl waarmee mensen, dieren en landschappen in hun verscheidenheid worden beschreven. De hoofdpersonen zijn meestal jonge mannen die te paard door desolate gebieden trekken en te maken krijgen met allerlei menselijk geweld; `leven' is vooral `overleven' bij McCarthy. `Meridiaan van bloed' (1985) wordt door de uitgever als `bloederig' en `gruwelijk' getypeerd: een afrekening met het geromantiseerde beeld van het Wilde Westen. De hoofdpersoon, aangeduid als `de jongen', sluit zich aan bij een bende indianenmoordenaars. Inspirator van deze scalpjagers, `de rechter', is een demonische kale reus die het vergieten van bloed als zijn roeping ziet. Na een climax van geweld kome…Lees verder

Over Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (Providence, Rhode Island, Verenigde Staten, 20 juli 1933) is een Amerikaans schrijver. In 2007 kreeg hij de Pulitzerprijs voor literatuur voor The Road. De meeste van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Biografie

Vóór zijn schrijversloopbaan werkte hij als advocaat en diende hij vier jaar in de US Air Force.

In 1959 en 1960 publiceerde hij twee korte verhalen en in 1965 een eerste roman, The Orchard Keeper. Van 1965 tot 1967 reisde Cormac McCarthy naar Ierland, op zoek naar zijn roots. Daarna bezocht hij diverse andere Europese landen. In 1967 keerde hij terug naar de VS. In 1968 publiceerde hij zijn tweede roman, Outer Dark. In 1973 schreef hij het filmscript voor de televisiefilm The Gardeners Son. In 1979 volgde de roman Suttree, volgens vele critici zijn beste roman.

Zijn bekendste roman, Blood Meridian, or the Evening Redness in the West, vers…Lees verder op Wikipedia