Boek Nederlands

De naam van de wereld : roman

Denis Johnson (auteur), Peter Bergsma (vertaler), Auke Hulst (nawoord)
+1
De naam van de wereld : roman
×
De naam van de wereld : roman De naam van de wereld : roman

De naam van de wereld : roman

Denis Johnson (auteur), Peter Bergsma (vertaler), Auke Hulst (nawoord)
Genre:
Na het verlies van zijn vrouw en dochter en ontslag bij de universiteit is het gevoelsleven van een Amerikaanse academicus verlamd geraakt. Dat verandert als hij een raadselachtige vrouw ontmoet en hij zich van zijn verdrongen verdriet weet te bevrijden.
Onderwerp
Verlies Emoties
Titel
De naam van de wereld : roman
Auteur
Denis Johnson 1949-2017
Vertaler
Peter Bergsma
Nawoord
Auke Hulst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The name of the world
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, 2020
155 p.
ISBN
9789492313898 (hardback)

Besprekingen

In het leven van de ruim 50-jarige Michael Reed, voormalig speechschrijver van een omstreden politicus, voltrekken zich rampen: zijn vrouw en dochter zijn omgekomen bij een ongeval, als medewerker aan een Amerikaanse universiteit wordt hij voortijdig ontslagen. Als ik-verteller observeert en registreert hij scherp, maar zijn gevoelsleven lijkt verlamd. Dat verandert als hij een lichte liefde opvat voor een mysterieuze jonge vrouw die in verschillende gedaantes in zijn leven verschijnt en in wie hij soms zijn verongelukte vrouw of dochter meent te herkennen. In enkele ontmoetingen met haar weet hij zich te bevrijden van zijn verdrongen verdriet en rouw. Of zijn nieuwe leven als oorlogsverslaggever een blijk is van herwonnen wil of moed der wanhoop, is een van vele vragen die dit sterk suggestieve verhaal oproept. Deze weergaloos goed geschreven en volstrekt niet sentimentele roman (uit 2000), met nawoord van Auke Hulst, is knap vertaald door Peter Bergsma. Van de gewaardeerde Amerikaan…Lees verder

Obsessieve professor

Denis Johnson (1949-2017) verdient postume glorie met roman over illusies en teleurstellingen van een eenzame professor.

Ik heb een zwak voor romans en verhalen die zich in het academisch milieu afspelen, en dan vooral 'Onder professoren', om maar direct het bekendste voorbeeld ervan in de Nederlandse letteren te noemen. Vrijwel zonder uitzondering laten ze ons de menselijke kant van geleerdheid zien, niet zelden in sarcastische vorm gehuld. In de Angelsaksische en vooral de Amerikaanse literatuur is het een erkend genre: de campusroman. Nog niet lang geleden maakte een aanvankelijk vergeten titel uit die reeks, 'Stoner' van John Williams, over een weggepeste professor, grote furore; het beroemde 'The Secret History' van Donna Tartt behoort er ook toe, net als het cynische 'Ik ben Charlotte Simmons' van Tom Wolfe. Misschien wel het beroemdste voorbeeld werd trouwens geschreven door een emigrant, Vladimir Nabokov die in 'Pnin' het beeld vestigde van de onhandige, goedmoedige geleerde die op even vermakelijke als ironische wijze dat academische milieu om zich heen observeert.

Ook 'De naam van de…Lees verder