Strip
Nederlands

Het portret

Edmond Baudoin (auteur)
Titel
Het portret / Baudoin
Auteur
Edmond Baudoin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le portrait
Uitgever
[Castricum]:: Sherpa /Oog en Blik, 2001
[46] p. : ill.
ISBN
90-75504-46-2

Besprekingen

'Het portret' is wederom een prachtig boek van de Franse zwart-witauteur Baudoin. Ditmaal volgt hij een bejaarde schilder die alles in het werk stelt om een zo perfect mogelijk portret te maken van een jonge vrouw. Het is de hele tijd net niet goed genoeg en het wordt alleen maar moeilijker als ze met een vriend van de schilder naar bed gaat. Zoals in al zijn boeken experimenteert Baudoin er flink op los en laat hij zien dat er nog steeds onontdekte gebieden bestaan op het gebied van de zwart-witstrip. Soms neemt pure grafiek de overhand, zonder dat het verhaal onbegrijpelijk wordt. Baudoin is volledig geslaagd in de uitdaging die het maken van een stripboek over een schilder is. Nergens ontspoort het in 'l'art pour l'art' - dat bij dit thema op de loer ligt - maar blijft het fascinerend en echt.

Over Edmond Baudoin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Thomas Salva

Edmond Baudoin (1942, Nice) is een Franse striptekenaar. Hij tekent voornamelijk autobiografische stripverhalen in zwart-wit.

Hij werkte eerst als kaderlid in een onderneming voor in 1973 zijn eerste strip werd gepubliceerd in Le Canard sauvage. Daarna verscheen werk van hem in de striptijdschriften Circus, L'Écho des Savannes en Pilote. Vanaf 1981 werden zijn strips uitgegeven bij Glénat en daarna bij Futuropolis. Avis de recherche bij die uitgeverij maakte hij op scenario van Frank. Met diezelfde scenarist werkte Baudoin later samen bij Les humanoïdes associés. Vanaf 1988 tekende hij op scenario van Lob strips voor het tijdschrift (À Suivre) rond het personage Carla, een verleidelijke, vrouwelijke taxichauffeur.

De striproman De vier stromen, in samenwerking met Fred Vargas, won de Prix Alph-Art van beste scenario op het Internationaal stripfestival van Angoulême 2001.

Nederlandse uitgaven

D…Lees verder op Wikipedia