Titel
Brieven aan Camondo
Auteur
Edmund de Waal 1964-
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Letters to Camondo
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
221 p. : ill.
ISBN
9789403124513 (hardback)

Besprekingen

De kunst van het thuishoren

Brieven aan Camondo is een diepmenselijk boek over kunst en troost. Edmund de Waal ziet kunst niet als escapisme, maar stelt haar centraal in het leven.

De Britse schrijver Edmund de Waal bezoekt het Musée Nissim de Camondo in de Rue de Monceau in Parijs. Uit de archiefstukken en, vooral, de objecten spreken de doden tot hem. Op zijn beurt richt hij zich in brieven tot zij die er niet meer zijn. Hij schrijft Moïse de ­Camondo (1860-1935), bankier en de oprichter van het museum, aan als een vriend omdat hij zich met hem verwant voelt. De schrijver en de magnaat behoren tot families uit de Joodse diaspora die rond dezelfde tijd, op het einde van de negentiende eeuw, in de Rue de Monceau terecht kwamen. De ­Ephrussi's, de familie van De Waal, kwamen uit Odessa, de Camondo's uit Constantinopel.

In zijn internationale bestseller De haas met ogen van barnsteen onderzocht De Waal hoe een verzameling Japanse gordelknopen, netsukes, die hij geërfd had, een rol speelde in de geschiedenis van zijn ontwrichte familie. Ook dat verhaal begon in de Rue de Monceau, waar Charles Ephrussi, die bevriend was met Mo&iuml…Lees verder

Geschiedenis van de Frans-Joodse bankiersfamilie Camondo aan de hand van 58 (korte en langere fictieve) brieven van de auteur (1964) aan Moïse de Camondo (1860-1935), lid van deze rijke familie. Nog altijd is in Parijs het Musée Nissim de Camando te vinden aan de Rue de Monceau 63 en de auteur beschrijft de 19e- en 20e-eeuwse familiegeschiedenis aan de hand van de vele, zeer weelderig ingerichte, vertrekken in dit huis en de kunstobjecten daarin. Die geschiedenis is er één van hoogte- en dieptepunten. De zoon van Moïse, Nissim geheten, sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. Moïse stierf vóór de Tweede Wereldoorlog, maar zijn dochter, haar man en kinderen werden allen vermoord in Auschwitz. Prachtige boek dat een bijzonder familieverhaal doet herleven en dat zeer goed werd ontvangen in de pers. De auteur van dit boek werd beroemd met 'De haas met de ogen van barnsteen'* (2010).

Verloren paleizen in Frankrijk

Fijnzinnig beschrijft keramist-schrijver De Waal het lot van een Joodse familie kunstverzamelaars.

Met zijn keramische werk exposeert 'pottenbakker' Edmund de Waal in vooraanstaande musea, maar zijn grote bekendheid heeft hij te danken aan de wereldwijde bestseller De haas met de ogen van barnsteen uit 2010, die anderhalf miljoen keer over de toonbank ging, in 29 talen. De daarin fijnzinnig vertelde geschiedenis van zijn Joodse familie gaat terug tot 1780 en loopt tot na de Holocaust. Met de nu verschenen Brieven aan Camondo keert de Waal terug naar zijn familie, de Ephrussi's, en hun kring in Parijs.

In De haas met de ogen van barnsteen vertelde De Waal, een Brit met een Nederlandse grootvader, hoe de Ephrussi's, die in Odessa rijk zijn geworden in de graanhandel in de negentiende eeuw naar Europese steden als Parijs en Wenen trekken. Hun vermogen investeren ze in kunst en in de prachtige paleizen die ze bewonen. Keramist De Waal wist ook als schrijver ivoor, hout, zijde, fluweel en Japans lakwerk zinnelijk voor je op te roepen. Daarbij draaide het om een collectie Japan…Lees verder

Suggesties