Besprekingen

'Turkije lijdt aan geheugenverlies'

De Turkse schrijfster Elif Shafak keert in haar nieuwste roman De stad aan de rand van de hemel terug naar de hoogdagen van het Ottomaanse rijk in het zestiende-eeuwse Istanbul, de stad waar hofarchitect Sinan het ene na het andere prachtgebouw optrok.

Veerle Vanden Bosch

Toen Elif Shafak (43) een boek in handen kreeg over de Ottomaanse architect Sinan (1489?-1588), werd ze getroffen door een gravure van sultan Süleyman de Prachtlievende, poserend voor zijn Süleymaniye-moskee, met op de achtergrond een olifant en zijn hoeder. De kiem voor De stad aan de rand van de hemel was gelegd: een epische vertelling over de Indiase jongen Jahan, die door allerlei avonturen in het Topkapi-paleis terechtkomt als olifantenhoeder, en door de roemrijke hofarchitect Sinan wordt opgemerkt en opgeleid.

De opbouw van uw nieuwste roman is vrij traditioneel. Wilde u een ode brengen aan het pure vertellen?

'Elk verhaal vraagt een eigen stijl. Dit verhaal moest naar mijn aanvoelen worden verteld op een manier die herinnert aan de orale traditie en de magie van volksverhalen. Het vertellen van verhalen is oeroud en universeel, ik wilde die tijdloze dimensie vangen.'

U heeft zich in een TED-talk laten ontvallen dat een verhaal zijn…Lees verder

In deze roman, die zich afspeelt in het zestiende-eeuwse Istanbul, schetst de auteur een kleurrijk, boeiend beeld van deze stad en haar bewoners ten tijde van het Ottomaanse rijk. Hoofdpersoon is Jahan die als jonge olifantenverzorger aan het hof van de sultan belandt en het uiteindelijk tot leerling-architect schopt. Tijdens zijn leven maakt hij van alles mee. Hij vecht met zijn olifant aan de zijde van de sultan, wordt verliefd op een prinses, belandt in de gevangenis en bouwt mee aan de grootste bouwwerken van zijn tijd. Gedurende zijn leven kruist hij het pad van vele kleurrijke personages. Elif Shafak (1971) is een van de beroemdste Turkse auteurs van dit moment, en veel van haar romans zijn ook in het Nederlands vertaald. Het Ottomaanse rijk, Istanbul en mystiek zijn thema's die vaker in haar werk terugkeren, en die ook hier een rol spelen. Ze heeft een zeer boeiende schrijfstijl waardoor de lezer op duizend-en-een-nachtachtige wijze meegevoerd wordt in het verhaal.

Over Elif Shafak

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Publicity shot by Ebru Bilun, released by Michael Radulescu of Rusoff Agency, the literary agency for the subject

Elif Shafak, eigenlijk Elif Şafak (Straatsburg, Frankrijk, 1971), is een schrijfster van Turkse afkomst en de best verkopende vrouwelijke schrijfster van Turkije. Ze publiceerde boeken geschreven in het Turks en in het Engels.

Critici omschrijven haar als een schrijfster die de Westerse en Oosterse verteltradities mengt om fictie te creëren die tegelijk lokaal en globaal is. In haar boeken stelt ze religieus fanatisme en xenofobie aan de kaak. Ze heeft bijzondere belangstelling voor feminisme, soefisme, de Ottomaanse cultuur en de stad Istanboel.

Biografie

Şafak werd geboren in Frankrijk en bleef bij haar moeder na de scheiding van haar ouders. Ze bracht haar tienerjaren door in Madrid (Spanje) en Amman (Jordanië), en keerde vervolgens terug naar Turkije. Ze studeerde Internationale Relaties aan de Technische Universiteit Midden-Oosten in Ankara, Turkije. Ze heeft een diploma in Gender- en Vrouwenstudies en schreef …Lees verder op Wikipedia

Suggesties