Boek
Nederlands

Over de lente en de eenzaamheid : rechtbankverslagen

Gabriele Tergit (auteur), Kris Lauwerys (vertaler), Isabelle Schoepen (vertaler)
+1
Over de lente en de eenzaamheid : rechtbankverslagen
×
Over de lente en de eenzaamheid : rechtbankverslagen Over de lente en de eenzaamheid : rechtbankverslagen

Over de lente en de eenzaamheid : rechtbankverslagen

Genre:
Persoonlijk getinte rechtbankverslagen die een beeld geven van de levensomstandigheden van de 'kleine man' in Berlijn tussen 1924 en 1933.
Titel
Over de lente en de eenzaamheid : rechtbankverslagen
Auteur
Gabriele Tergit
Vertaler
Kris Lauwerys Isabelle Schoepen Jan Bert Kanon
Inleider
Nicole Henneberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Vom Frühling und von der Einsamkeit
Parallelle titel
Over de lente en de eenzaamheid
Uitgever
Den Haag: Uitgeverij Van Maaskant Haun, 2021
343 p.
ISBN
9789083095912 (paperback)

Besprekingen

Een scherp oog voor criminelen van de Weimarrepubliek

Ze hebben zich schuldig gemaakt aan meineed, biljetten vervalst of zeden geschonden. Geknokt, gestolen, moorden gepleegd. In de rechtbankverslagen van Gabriele Tergit, opgetekend tussen 1924 en 1933 in Berlijn (er zit één naoorlogse zaak tussen), komen ze allemaal voorbij, de kleine en grote criminelen van de Weimarrepubliek.

De auteur van de Joods-Duitse familieroman De Effingers werkte haar stukken voor de krant vaak uit aan de hand van een enkele opgevangen zin. 'Vrouwen moeten zulke dingen niet doen.' Of: 'Jullie kunnen m'n rug op met je Reichswehr.' Het zijn levendige karakterschetsen, vol veelzeggende details. Zo eindigt haar verslag over een man die duizenden mensen een nepmiddeltje aansmeerde: 'Twee oude dames vonden dat het middel goed tegen hoofdpijn werkte en deden een nabestelling...' In de loop der jaren wordt de sfeer grimmiger, en Tergit steeds scherper in haar kritiek op de politieke en rechterlijke macht. Samen geven de verslagen in Over de len…Lees verder

Sterk persoonlijk getinte rechtbankverslagen die tussen 1924 en 1933 in diverse, hoofdzakelijk Berlijnse bladen verschenen. Veel curieuze gevallen passeren de revue die we nu tot de kleine criminaliteit zouden rekenen of die een geval voor de Rijdende Rechter zouden vormen. Beledigingen, bigamie, kleine diefstallen, valsheid in geschrifte, geweldplegingen enzovoort vormen de delicten die vaak stevige straffen opleveren. De chronologisch ingedeelde bundel biedt zicht op de moeilijke levensomstandigheden van de kleine burger in de tijd na de Eerste Wereldoorlog en het oplaaiende politieke straatgeweld in Berlijn. De schrijfster, die recentelijk herontdekt werd en veel aandacht kreeg voor de roman 'De Effingers', maakt er kleine literaire verslagen van die veelal met een persoonlijk statement eindigen.

Over Gabriele Tergit

Gabriele Tergit, pseudoniem van Elise Hirschmann (Berlijn, 4 maart 1894 - Londen, 25 juli 1982), was een in Duitsland geboren Duits-Britse schrijfster en journaliste van Joodse herkomst.

Leven

Tergit werd geboren in een welgesteld Joods fabrikantengezin. Ze studeerde geschiedenis en filosofie aan de universiteiten van Berlijn, München, Heidelberg en Frankfurt am Main en promoveerde in 1923 op een proefschrift over de natuurwetenschapper en democratische politicus Carl Vogt. Na haar studies richtte ze zich uiteindelijk toch weer op de journalistiek. Van 1924 tot 1933 werkte ze als rechtbankverslaggeefster voor meerdere Berlijnse kranten, waarbij ze zich sociaal-kritisch opstelde ten opzichte van de rechterlijke macht. Ook droeg ze regelmatig bij aan het anti-facistische weekblad Die Weltbühne.

Na de machtsovername door de nazi's in 1933 week Tergit via Tsjecho-Slowakije uit naar Palestina, waarover ze een nooit uitgegev…Lees verder op Wikipedia