Boek Nederlands

Nachtwegen : roman

Gajto Gazdanov (auteur), Arie Van der Ent (vertaler)
+1
Nachtwegen : roman
×
Nachtwegen : roman Nachtwegen : roman

Nachtwegen : roman

Gajto Gazdanov (auteur), Arie Van der Ent (vertaler)
Genre:
Een Russische taxichauffeur in Parijs ontmoet tijdens zijn nachtelijke ritten aan lager wal geraakte Russische emigranten.
Titel
Nachtwegen : roman
Auteur
Gajto Gazdanov
Vertaler
Arie Van der Ent
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Nochnaya doroga
Editie
1
Uitgever
[Amsterdam]: Cossee, 2014
286 p.
ISBN
9789048819195 (paperback)

Besprekingen

Parijse nachtvlinders

Gajto Gazdanov was in het interbellum een ronkende naam in de Parijse Russische emigré-literatuur. Met de romansHet fantoom van Alexander Wolf enEen avond met Claire kon ook het Nederlandstalige publiek hem leren kennen. En nu verschijnt ook de prachtige romanNachtwegen. Maria Vlaar

Parijs bevindt zich op dit moment in het brandpunt van de geschiedenis. Maar Parijs is altijd een immigrantenstad geweest waarin de Europese geschiedenis, en tegenwoordig de wereldgeschiedenis, zich weerspiegeld ziet, en hopelijk iedereen zich toch Parisien kan noemen. InNachtwegen van Gajto Gazdanov (1903-1971) leert de lezer Parijs in de jaren 20, 30 kennen door de ogen van een Russische balling. Na de Russische Revolutie trokken honderdduizenden Russen via Berlijn naar Parijs, ook wel 'Klein-Rusland' geheten, om daar terug te verlangen naar een Rusland dat niet meer bestond. Ze hadden 'totaal geen belangstelling voor het Europa waar ze in woonden' en velen van deze 'witte emigranten' schopten het, ondanks hun aristocratische achtergrond en goede opleiding, in de Franse hoofdstad niet verder dan ober of taxichauffeur.

Zo ook Gazdanov zelf. Hij vocht in de Burgeroorlog aan de zijde van de Witten, vluchtte begin jaren 20 naar Parijs en kwam daar 25 jaar lang voornamelijk als …Lees verder

De Russische schrijver (1903-1971) heeft zijn land al in 1920 verlaten, zodat zijn hele schrijverscarrière zich in de emigratie heeft afgespeeld. Hij woonde en werkte in Parijs, bleef altijd in het Russisch schrijven en werd vooral bekend met zijn roman 'Een avond met Claire' (Nederlandse vertaling 1992). De laatste tijd neemt de populariteit van Gazdanov vrij plotseling toe. In Rusland verscheen een editie van zijn verzameld werk in vijf delen, en romans van hem worden overal vertaald. 'Het fantoom van Alexander Wolf' (2013) baarde bij ons veel opzien. In het nu verschenen 'Nachtwegen' beschrijft Gazdanov het duidelijk op eigen ervaringen gebaseerde leven van een Russische taxichauffeur in Parijs. Het is een fraaie beschrijving van diens nachtelijke ontmoetingen met aan lager wal geraakte emigranten en prostituees. Erg de moeite waard en terecht dat Gazdanov wordt herontdekt. Vrij kleine druk.

Over Gajto Gazdanov

Gaito Gazdanov (Russisch: Гайто Газданов), geboren als Georgi Ivanovitsj Gazdanov (Russisch: Георгий Иванович Газданов), (Sint-Petersburg, 6 december 1903 – München, 5 december 1971) was een Russisch emigrant-schrijver.

Leven en werk

Gazdanov was de zoon van een houtvester en groeide op in Siberië en de Oekraïne. Hij vocht tijdens de Russische Burgeroorlog aan de zijde van de Witten, onder generaal Pjotr Wrangel. In 1920 week hij als witte emigrant uit naar Parijs, waar hij aanvankelijk aan de kost kwam als taxichauffeur.

Gazdanovs eerste roman — Een avond met Claire (1930) — werd geprezen door Maksim Gorki and Vladislav Chodasevitsj en draagt duidelijk sporen van Marcel Proust. Gazdanov werd tussen beide wereldoorlogen vooral om zijn korte verhalen geprezen als een der meest begaafde Russische schrijvers uit de immigratie. Zijn beste werk schreef hij echter na de Tweede Wereldoorlog, meer in het bijzond…Lees verder op Wikipedia