Een ontwikkeld man met een belangrijke maatschappelijke positie die door een beroerte getroffen werd, geeft zich tijdens zijn gedwongen nietsdoen in een ziekenhuis rekenschap van zijn daden in het verleden.
Onderwerp
Beroerten, Ziekten
Titel
Het gebeier van Bicêtre
Auteur
Georges Simenon
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les anneaux de Bicêtre
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
300 p.
ISBN
9789023495109

Besprekingen

In deze psychologische roman brengt de bekende auteur Georges Simenon (1903-1989) het verhaal van de succesvolle uitgever van kranten Maugras. Deze man is succesvol en wordt op zekere dag wakker in een ziekenhuis. Hij kan zich van wat er gebeurd is bijna niets meer herinneren. De kunst van het verhaal is dat de auteur het personage op een bijzondere stijl, die zich kenmerkt in soberheid en herkenbaarheid, meesleurt in diepe dalen, iets wat iedereen kan overkomen. Leest vlot.

Over Georges Simenon

Georges Joseph Christian Simenon (Luik, 13 februari 1903 – Lausanne, 4 september 1989) was een Franstalige Belgische schrijver. Simenon werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Daarnaast schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen. Hij schreef aanvankelijk ook onder de pseudoniemen Georges Sim, Christian Brulls, Gom Gut, Georges d'Isly, Jean du Perry, Jean Dorsage, Jacques Dorsonne, Luc Dorsan, Georges-Martin-Georges en Gaston Vialis.

Biografie

Jeugd

Georges Simenon werd geboren te Luik, Rue Léopold 26 (nu nummer 24) als zoon van Désiré Simenon en Henriette Brühl. De voorouders van zijn vader waren afkomstig uit Wallonië, die van zijn moeder uit Nederland en Duitsland. Zijn vader was werkzaam als boekhouder bij een verzekeringsmaatschappij. Zijn drie jaar jongere broer Christian …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek