Boek
Nederlands
Een man op leeftijd verhuist naar een afgelegen plaats aan de grens van een niet benoemd land en alles wat hij daar ziet of hoort, doet hem denken aan of fantaseren over kleurrijke passages uit zijn leven.
Titel
Grensgebieden
Auteur
Gerald Murnane
Vertaler
Thijs Van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Border districts
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2021
184 p.
ISBN
9789056726843 (hardback)

Besprekingen

Landschap van de geest

Met zijn roman Grensgebieden zorgt de Australische schrijver Gerald Murnane voor een waarlijk unieke leeservaring.

Telkens wanneer ik een fictiewerk lees dat zich niet in het heden afspeelt, zie ik bij de beschrijving van een keuken dezelfde kamer voor me: de keuken van een van mijn grootmoeders. Dat was bepaald geen landschap van staal en strakke lijnen, wel een piepklein geval met babyblauw geschilderde kasten. Is mijn geest te lui om een specifiek beeld te vormen van de keuken in de roman in kwestie? Of wil hij me geruststellen door snel een plaatje op te dissen waarin ik de personages hun ding kan laten doen? Het zijn vragen die zo uit de roman Grensgebieden van Gerald Murnane zouden kunnen komen. De verteller uit dit werk is geïnteresseerd in de beelden die zijn hoofd bevolken. Geestesbeelden noemt hij die mentale voorstellingen.

Hij, een oude man, heeft zich teruggetrokken uit de wereld om verslag te doen van de geestesbeelden die indringend genoeg bleken om hem een leven lang bij te blijven. Je zou dit boek kunnen beschrijven als een autobiografie, maar daarvoor is dit versla…Lees verder

De kwadratuur van turen

De Australische schrijver Gerald Murnane raakt gefascineerd door een raampje en biedt je een venster op zijn ziel. Maar hoe diep kun je in de afgrond kijken?

Een man verhuist van een grote stad naar een afgelegen dorp dat vlak bij een grens ligt. Hij heeft de ballast uit zijn leven gesneden. Zonder verpinken heeft hij de helft van zijn boeken verkocht, niet enkel uit plaatsgebrek maar ook om ‘op zichzelf te blijven vertrouwen’. Die verloren romans wonen namelijk in zijn geheugen en hij verkiest zijn eigen mentale beelden boven de juiste citaten. De blik naar binnen richten, dat is de bedoeling.

Niet dat hij nu een heremiet is. Hij maakt dagelijks een kleine wandeling door het dorp, waarbij hij mateloos gefascineerd raakt door dat ene raampje, eentje in melkglas ingemetseld in een protestant kerkje. Elke dag werpt hij stiekem – staren, zelfs naar een raampje, is onbeleefd – een blik op het wolkige glas en daarbij raakt hij verstrikt in de nevelen van zijn verleden.

Ooit ging hij naar een katholieke school, waar hij les kreeg over de Heilige Drievuldigheid en het mysterie van de transsubstantiatie, he…Lees verder

De ik-figuur verhuist van de hoofdstad naar een kleine plaats aan de grens van de deelstaat. Hier brengt hij zijn oude dag door. Hij wil ‘zijn blik hoeden’. Terwijl herinneringen zich in een wervelwind aandienen, geeft hij duiding aan deze uitdrukking. Het is een verslag waarin kleuren, woorden, gebouwen, geloof en vrouwen op bijzondere wijze in (niet-)bestaande beelden aan elkaar worden verbonden. Zo komt gekleurd glas voor in een kerkraam, in knikkers, in een kamer waar hij slaapt. Deze brengen herinneringen naar boven over zijn christelijke opvoeding, gelezen boeken, luchten uit zijn jeugd, onbereikbare vrouwen en landschappen waar hij doorheen trekt. In eerste instantie komt dit boek verwarrend over en lijkt er geen logica in te zitten. Het is geen doorlopend verhaal, fictie en realiteit bestaan niet. Maar, wanneer je je laat meevoeren in deze kleurrijke, fantasierijke gedachtengang, dan zie je de rode draden van het verhaal. De schrijver laat alle literaire conventies los. Voor d…Lees verder