Boek
Nederlands
Het Duitse bombardement op Londen in 1940 heeft een ingrijpend effect op de verhouding tussen een schrijver en een getrouwde vrouw.
Onderwerp
Liefde
Titel
Het eind van de relatie
Auteur
Graham Greene
Vertaler
Peter Verstegen
Nawoord
Kristien Hemmerechts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The end of the affair
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2021
189 p.
Aantekening
Ook verschenen als Het einde van de affaire en Het einde van het spel
ISBN
9789025313326 (hardback)

Besprekingen

Er is veel liefde, maar helaas niet voor ons

Uit twee beroemde romans van de Britse schrijver Graham Greene blijkt dat diep in onze cultuur onze ideeën over liefde en God zo met elkaar verbonden zijn dat we geen 'doodgewone slechte menselijke liefde' kunnen accepteren.

Een wereldberoemde architect, Querry genaamd - zo beroemd dat hij door buitenstaanders de Querry wordt genoemd - reist incognito naar de binnenlanden van Congo om daar in een leprozerie te gaan werken. Het liefst zou hij vuile verbanden wassen, maar al snel wordt hij herkend en neemt hij met tegenzin andere taken op zich die meer te maken hebben met zijn beroep. Zijn verblijf in Congo eindigt noodlottig.

Ruwweg is dit de samenvatting van Graham Greene's roman Een opgebrand geval ( A burnt-out case). Een man probeert zijn verleden te ontvluchten, reist daarom naar het einde van de wereld, maar tevergeefs, het verleden is sneller; J.M. Coetzee noemt dit een 'basale verhaallijn' waarop veel romans zijn gebaseerd.

Inderdaad lijken wij niet genoeg te kunnen krijgen van verhalen over mensen die tevergeefs pogingen doen om hun verleden te ontvluchten. Met de nadruk op het woord 'tevergeefs'.

Mij lijkt de intuïtie gerechtvaardigd dat onze fascinatie voor die verhaallijn t…Lees verder

Maurice Bendrix, een schrijver, en Sarah Miles, de vrouw van een impotente rijksambtenaar, beleven tijdens de oorlog een hevige liefde die al vanaf het begin gedoemd lijkt te mislukken. Sarah wordt geplaagd door de plichtgevoelens ten opzichte van haar man. Kort na een bombardement op Londen, waarbij Maurice ternauwernood ontsnapt aan een voortijdige dood, beëindigt Sarah de relatie plotseling. Pas na de oorlog komt Maurice erachter dat Sarah een belofte heeft gedaan die ze niet kan verbreken. Deze roman is de vierde in de serie zogeheten katholieke romans van de auteur en is gebaseerd op zijn eigen affaire met Lady Walston. Het boek is tweemaal verfilmd: in 1955 met Deborah Kerr en in 1999 met Julianne Moore als Sarah. Ondanks het feit dat deze klassieker uit 1951 stamt, doet het verhaal niet gedateerd aan. In een nieuwe vertaling (2021) van Peter Verstegen en met een nawoord van Kristien Hemmerechts. Vrij kleine druk.

Over Graham Greene

Graham Greene kan verwijzen naar:

  • Graham Greene (schrijver), een Engels schrijver en agent voor de Britse inlichtingendienst SIS
  • Graham Greene (acteur), een Canadees acteur


Lees verder op Wikipedia

Suggesties