Moederskind : de beginjaren van een schrijver

Moederskind : de beginjaren van een schrijver
Besprekingen
Het begint pas aan het einde
Buiten de roman mag het ik van de schrijver niet bestaan, was lange tijd het credo van Howard Jacobson. In boeiende memoires over zijn Brits-Joodse jeugd blijkt waarom hij van die stelling moest terugkomen.
In een tv-interview dat Adriaan van Dis in 2015 had met de Britse auteur Howard Jacobson noemde de Booker Prize-winnaar zichzelf saai. Nu is het predikaat 'saai' wel het laatste dat van toepassing is op de auteur van zwart-komische bestsellers als De Finklerkwestie (2010), J (2014) en Shylock is mijn naam (2016). Jacobson staat bekend om zijn treffende weergave van werelden waarin de dilemma's van Brits-Joodse karakters centraal staan, geformuleerd in subtiel en tegelijkertijd haarscherp proza, altijd gelardeerd met tragikomische humor.
Dat hij zich liet interviewen was sowieso een zeldzaamheid, althans zo leek het, want Jacobson vertelde in het gesprek dat hij van mening is dat een schrijver 'geen mening' moet hebben en zeker geen 'politieke opvattingen': er moet geen 'ik' buiten de roman bestaan.
Die opvatting lijkt haaks te staan op de publicatie van zijn memoires, die onlangs in Nederlandse vertaling verschenen: Moederskind - De beginjaren van een schrijver. Gebor…Lees verder
Afstotelijke ventjes
BOEKENBAL
*****
Toni Morrison wees haar studenten er graag op dat een writer’s block eigenlijk niet bestaat. Als je niet kunt schrijven, dan is daar een reden voor. Je moet dat respecteren en wachten. Howard Jacobson (80), één van de geestigste Britse schrijvers van het moment, heeft lang gewacht: hij debuteerde op zijn 40ste met ‘Coming from Behind’. Hij won in 2010 de Booker Prize met ‘De Finklerkwestie’ en zijn roman ‘J’ haalde de Booker shortlist in 2014. Nu is er ‘Moederskind’. Jacobsons memoires zijn niet zozeer een feitelijk betrouwbare autobiografie, als wel een kronkelende herschepping van het eigen verleden. Hij ordent en bewerkt zijn herinneringen zoals het hem uitkomt: ‘Dingen die niet gebeurd zijn, hadden gebeurd kunnen zijn of kunnen nog gebeuren. Een mens kan zich ook té druk maken over precieze details.’ Het is een ultrasubjectief relaas over hoe hij altijd al een schrijver is geweest…Lees verder
Vader, moeder zult gij eren
In elk donker hoekje valt wel een lach te sprokkelen, zo blijkt uit de memoires van moederskind Howard Jacobson.
Autobiografieën dienen te allen tijde gewantrouwd te worden. Vaak zijn het vehikels van zelfverheerlijking en zelfvergoelijking. Zeker als ze geschreven zijn door literaire auteurs, toch groothandelaars in leugens en gepolijste waarheden, moet je op je hoede zijn. En zelfs de oprechtste en meest zelfkritische auteur moet teren op een geheugen dat per definitie feilbaar is.
De Britse Booker Prize-winnaar Howard Jacobson omzeilt al in de introductie van Moederskind die valstrik door dit nieuwe boek als memoires te bestempelen: dit is hoe hij zich zijn leven herinnert, niet hoe het zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. En hij waarschuwt de lezer: daar waar het geheugen faalt, zal verbeelding de gaten vullen. Dat maakt dat hij zijn geboorte kan beschrijven, en de schaamte die hij voelde tijdens zijn besnijdenis.
Jacobson is geboren in een Joods gezin in Manchester, met een moeder achter het aanrecht die immer bang zou blijven voor vervolging en een vader die in de Twe…Lees verder