Boek
Nederlands

Wilde zwanen : drie dochters van China

Jung Chang (auteur), Paul Syrier (vertaler)
Het leven van drie generaties vrouwen in China in de periode 1909-1978.
Titel
Wilde zwanen : drie dochters van China
Auteur
Jung Chang
Vertaler
Paul Syrier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wild swans
Editie
67
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2013
671 p.
ISBN
9789022569191 (paperback)

Besprekingen

De Chinese auteur (1952) beschrijft het leven van haar grootmoeder (als vijftienjarige een van de vrouwen uit het concubinaat van een generaal, later vrouw van een arts), haar moeder (een hoge partijfunctionaris, maar bij het begin van de Culturele Revolutie ten val gebracht en verbannen) en van haarzelf. Zij werd opgevoed in een fel communistisch gezin, had tot 1974 een goddelijke verering voor Mao, leed honger en moest als zeventienjarige dwangarbeid verrichten op het platteland. In 1978 kreeg ze toestemming om voor haar studie Engels te vertrekken naar Londen, waar ze in 1991 dit boek schreef. 'Wilde zwanen' is niet alleen de levensgeschiedenis van de schrijfster, maar ook de harde geschiedenis van China in deze eeuw, waarbij de nadruk valt op de Culturele Revolutie (1966-1976). Een boeiend boek, waarin door veel ellende heen de auteur haar optimisme toont en blijft geloven in de mensen. Goede vertaling. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge.

Over Jung Chang

CC BY 2.0 - Foto van/door Guy Aitchison from London, UK

Jung Chang (vereenvoudigd Chinees: 张戎; traditioneel Chinees: 張戎; pinyin: Zhāng Róng) (Yibin (Sichuan), 25 maart 1952) is een Chinese schrijfster. Ze werd geboren als dochter van leden van de Communistische Partij van China. Tijdens de Culturele Revolutie werden haar ouders allebei opgepakt en werd Chang zelf naar het platteland gestuurd. Na de Culturele Revolutie ging ze in 1978 naar Engeland en studeerde er taalwetenschap aan de Universiteit van York, waar ze in 1982 promoveerde. Sindsdien woont Chang in het Verenigd Koninkrijk. Haar werken schrijft zij in het Engels.

Werken

Wilde zwanen

Chang kreeg grote internationale bekendheid door haar boek Wild swans. Three daughters of China uit 1991 (ISBN 0006374921), in het Nederlands ver…Lees verder op Wikipedia