Besprekingen

Slingerende vertelling van Kristien Hemmerechts.

Slingerende vertelling van Kristien Hemmerechts

Het verhaal om het verhaal

Kristien Hemmerechts evoceert in Donderdagmiddag. Halfvier de lotsbestemmingen en emoties van een aantal mensen in een dorp die slechts zijdelings met elkaar te maken hebben, maar toch gevangenzitten in eenzelfde beperkt universum.

Er zijn boeken die je zo bijblijven dat de geringste gelijkenis ermee die je in een ander boek aantreft meteen associaties oproept. Zo vast zitten ze in je geheugen dat je ze te pas en te onpas als referentie gebruikt. Zo'n boek is Mrs. Dalloway van Virginia Woolf. Mrs. Dalloway geeft een feestje en daarvoor gaat ze 's ochtends de deur uit. Zo komt ze zonder het te beseffen in het labiele bewustzijnsuniversum van Septimus Warren Smith terecht. Ze ontmoeten elkaar niet echt, maar hun levens raken elkaar wel. 's Avonds komt de dokter te laat op het feestje van Mrs. Dalloway omdat hij bij Septimus Warren Smith geroepen is, die zelfmoord heeft gepleegd.

De nieu…Lees verder

Kristien Hemmerechts over ouders en kinderen

Kristien Hemmerechts' nieuwe roman gaat over de belangrijkste relatie die een mens kan hebben: die met je kinderen. Een tikmachinefanaat, een frietkraamhoudster, een Arabische verteller, een kunstmatig geïnsemineerde tiener: iedereen is iemands kind.

In de nieuwe roman van Kristien Hemmerechts, lopen heel gewone mensen rond. Hun dagen worden beheerst door rituele verveling, maar daaronder schuilt een hartstocht die veel te maken heeft met kinderen. Geen pedofiele aberraties, maar gewoon liefde. Het verhaal speelt zich weliswaar af in het post-Dutroux Vlaanderen, maar daar worden slechts enkele allusies op gemaakt.

Damien Deroover, de spilfiguur, rijdt rond met een witte camionette die is volgestouwd met oude tikmachines. Met dat stukje industriële archeologie geeft hij in verschillende scholen tiklessen. Misschien hoopt hij op die manier zijn zoontje te ontmoeten; nadat zijn vrouw een keer overspelig is geweest, heeft hij moeder én kind achtergelaten.

Deze tamelijk surrealistische man lijkt wel weggelopen uit een hedendaags Vlaams sprookje: hij is verliefd op de dame van het frietkraam tegenover de school waar alle gebeurtenissen zich uiteindelijk zullen concentreren. Haar grootste charme is haar domheid -- Damiens …Lees verder

Een ogenschijnlijk banaal ongeval, waar niemand echt schuld lijkt aan te hebben, vormt de kern waarrond Kristien Hemmerechts haar nieuwe roman heeft opgebouwd. Iedere donderdagnamiddag parkeert Domien Deroover, die als tikleraar leerlingen van verschillende scholen de eerste beginselen van het blind typen bijbrengt, zijn camionette op de speelplaats van de school waar o.a. Karen Vyncke de lessen volgt. Als het meisje, samen met haar Marokkaanse vriend Hassan en enkele andere durfals, uit de les wegblijft en in Deroovers gammele bestelwagen binnenglipt, gebeurt wat niet had hoeven te gebeuren: uit vrees dat de leraar haar zou betrappen wanneer ze naar het toilet gaat, gaat ze achter de wagen plassen, een van haar vriendjes heeft ondertussen de wagen ontkoppeld, zodat die achteruitloopt en Karen verplettert. Wat nu eenmaal moet gebeuren, gebeurt ook: rond dit thema weeft Hemmerechts de verhalen van een aantal figuren die bij Karen en haar dood betrokken zijn. Er is Damien Deroover, die …Lees verder
Met spanning en vaart geschreven roman van Vlaamse schrijfster (1955) die al tientallen soortgelijke boeken op haar naam heeft staan. Karen, een 12-jarig donorkind, komt door een vreemd auto-ongeval met een witte camionette om het leven. Naast dit hoofdthema komen ook onderwerpen als echtscheiding, kunstmatige inseminatie, overspel, onvruchtbaarheid en een miskraam aan bod. Het verhaal wordt steeds vanuit een ander personage verteld. Voor sommige lezers zal het boek een teveel aan modern ongeluk, personages, perspectieven en nevenvertellingen bevatten, waardoor het prachtige hoofdthema wordt ondersneeuwd en het geheel ietwat krampachtig aandoet. De roman zal toch een breed en vooral vrouwelijk publiek aanspreken. Kleine druk.

Over Kristien Hemmerechts

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Kristien Hemmerechts (Brussel, 27 augustus 1955) is een Vlaams auteur.

Leven en werk

Kristien Hemmerechts (officieel wordt haar voornaam gespeld als Christien) studeerde Germaanse filologie aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (de tegenwoordige Katholieke Universiteit Leuven campus Brussel) en aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1986 promoveerde zij op het proefschrift A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

Zij debuteerde in 1986 als schrijfster van fictie met drie Engelstalige verhalen in de bundel First fictions, Introduction 9' bij de Engelse uitgeverij Faber and Faber. Haar Nederlandstalige debuut en eerste korte roman was Een zuil van zout uit 1987, bij uitgeverij Houtekiet, waarvoor zij de driejaarlijkse Prijs voor het proza, van de provincie Brabant ontving. In 1990 kreeg zij de Vlaamse driejaarlijkse Prijs van de…Lees verder op Wikipedia