Boek
Nederlands

V : notities bij een reis naar Vietnam

+1
V : notities bij een reis naar Vietnam
×
V : notities bij een reis naar Vietnam V : notities bij een reis naar Vietnam

V : notities bij een reis naar Vietnam

Genre:
Titel
V : notities bij een reis naar Vietnam
Auteur
Kristien Hemmerechts
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2004
141 p.
ISBN
90-450-1080-1

Besprekingen

Reizen doe je nooit alleen

Kristien Hemmerechts reisde met haar vriend per tandem door Vietnam. Daar kwam ze veel Vietnamezen tegen, maar ook: haar ouders, vrienden, herinneringen, ergernissen, en allerlei onverwachte gedachteassociaties. Een mens neemt nu eenmaal zichzelf mee'.

reizen

Vietnamezen zijn te beleefd om over de oorlog te praten

EEN tandem is niet 's werelds avontuurlijkste vervoermiddel. Hij heeft althans niet dat imago. Denk aan dit vrolijke vehikel en je ziet een bedaagd maar keurig onderhouden Hollands echtpaar naar de einder van een keurig onderhouden polder trappen.

Als het aan Kristien Hemmerechts ligt, komt daar verandering in en wordt de Siamese fiets weer hot bij wereldreizigers. Zij en haar vriend Bart veroverden er probleemloos de binnenlanden van Vietnam mee.

De fiets bracht hen naar eetstalletjes, langs rietvelden, musea en pagodes en was ,, a great way to meet the locals , zoals de fameuze Lonely Planet -gidsjes het zo mooi zeggen. Haar verslag van de drie weken durende tocht in het land van Uncle Ho heet kort en krachtig V .

In Hemmerechts' jonge jaren was Vietnam vooral een kreet, een slogan: ,,Vietnam was Boudewijn de Groot en een president die lekker slaapt en niet denkt aan de jonge frontsol…Lees verder

Kristien Hemmerechts is getroffen door het reisvirus en heeft besloten de lezer daarvan op de hoogte te houden. Bv. in V: otities bij een reis naar Vietnam. Al peddelend heeft ze het land verkend, achterop bij haar vriend op de tandem. "Deze reisnotities zeggen veel meer over mij dan over Vietnam", merkt Hemmerechts al vrij vroeg in het werk op. In die zin is V dan ook geen puur reisverslag -- meer een beschouwing over heden en verleden terwijl ze door het land trapt.

De schrijfster verwondert zich over de alomtegenwoordige 'pho', runderbouillon, probeert een woordje West-Vlaams, en stuurt haar vriend naar een massagesalon. De reis door Vietnam is zo slechts een kader om haar gedachten en herinneringen de vrije loop te laten. Dat leidt tot herkenbare overpeinzingen over tijd -- vlak na de terugkeer naar Europa: "Tijd heeft ons. Wij worden door de Tijd gehad. Daartegen voeren we strijd. Want we lijden aan Tijd. We zijn er het lijdend voorwerp van. We zeggen: het wa…Lees verder
Met haar vriend Bart doorkruiste de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts (1955) eind 2003/begin 2004 drie weken lang Vietnam. Het stel reisde per tandem. Hemmerechts observeert de omgeving, maar 'deze reisnotities zeggen veel meer over mij dan over Vietnam. […] een mens neemt nu eenmaal zichzelf mee. Hij kijkt met zijn eigen ogen, luistert met zijn eigen oren, ruikt met zijn eigen neus, denkt met zijn eigen hersenen en voelt met zijn eigen hart.' Verder observeert Hemmerechts zichzelf en haar medetoeristen, associeert en haalt herinneringen op aan haar eerdere reizen, haar jeugd, haar familie, en droomt en filosofeert ze. Prettig geschreven, persoonlijke notities.

Over Kristien Hemmerechts

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Kristien Hemmerechts (Brussel, 27 augustus 1955) is een Vlaams auteur.

Leven en werk

Kristien Hemmerechts (officieel wordt haar voornaam gespeld als Christien) studeerde Germaanse filologie aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (de tegenwoordige Katholieke Universiteit Leuven campus Brussel) en aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1986 promoveerde zij op het proefschrift A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

Zij debuteerde in 1986 als schrijfster van fictie met drie Engelstalige verhalen in de bundel First fictions, Introduction 9' bij de Engelse uitgeverij Faber and Faber. Haar Nederlandstalige debuut en eerste korte roman was Een zuil van zout uit 1987, bij uitgeverij Houtekiet, waarvoor zij de driejaarlijkse Prijs voor het proza, van de provincie Brabant ontving. In 1990 kreeg zij de Vlaamse driejaarlijkse Prijs van de…Lees verder op Wikipedia