Boek
Nederlands

Nooit is voor altijd

Kristof Devos (auteur), Claudia Jong (auteur)
+1
Nooit is voor altijd
×
Nooit is voor altijd Nooit is voor altijd
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een jongen verliest zijn zusje. Hij mist haar en begrijpt niet wat er aan de hand is. Zijn ouders leggen uit wat het betekent om ‘dood’ te zijn. Wanneer zijn moeder vertelt dat zijn zusje nu een ster is, bedenkt de jongen een plan om haar te bezoeken.
Titel
Nooit is voor altijd / concept, ill. en vormgeving Kristof Devos ; tekst Claudia Jong
Auteur
Kristof Devos Claudia Jong
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2013
[32] p. : ill.
ISBN
9789059084728 (hardback)

Besprekingen

Kikker en het vogeltje van Max Velthuijs, De mooiste begrafenis van de wereld van Ulf Nilsson en Evan Eriksson: het zijn intussen klassiekers geworden voor jonge kinderen over het gevoeligste thema ooit, de dood. Nooit is voor altijd kondigt dit thema al suggestief in de titel aan. De openingsillustratie gebruikt meteen een bekend beeld voor de dood: een soort tunnel van licht. Daarin staat een lege stoel met erachter de schaduw van een meisje. De kleuren zijn uiterst sober: wit en rood. De tekst is minimaal en roept zowel de afwezigheid van het zusje op als de gesloten reacties van de ouders. Op de tweede prent gooit de jongen zijn blauwe schaduw over het huis, waarachter de rode schim van het zusje opdoemt. Blauw en rood blijven de kleuren waarin Kristof Devos het verhaal neerzet op het witte vlak. Ze combineren de kilte van de afstand met het rood van het verlangen.
De jongen denkt terug aan hoe hij samen speelde met zijn zusje, verstoppertje bijvoorbeeld…Lees verder
'Op een dag was zusje weg', zo begint dit poëtische prentenboek over verlies en rouw. 'De jongen' blijft verward achter. Vanuit zijn perspectief wordt verteld hoe het leven verder gaat, en tegelijkertijd lijkt stil te staan. Zijn ouders trekken zich in zichzelf terug en zijn niet in staat om te praten. Op basis van de informatie die hij mondjesmaat verzamelt, gaat de jongen op zoek naar de betekenis van de dood. Is zijn zusje dood als de bebloede eekhoorn in de tuin of leeft ze voort tussen de sterren? En hoe krijgt hij zijn zusje terug? Dit hoge, smalle prentenboek wordt gedragen door expressieve pentekeningen in blauw en rood, die de pijn van het verlies hartverscheurend voelbaar maken. De wereld van de jongen wordt vanuit afwijkende perspectieven getoond, waarbij werkelijkheid en fantasie door elkaar heen lopen. Aan het eind ontsnapt de jongen uit de benauwenis van zijn huis via een lange ladder door het raam. Is dit een daad van wanhoop of biedt dit de uitweg waar hij op hoopt? Da…Lees verder

Nooit is voor altijd

Op een dag verdwijnt zusje en blijft haar broer verweesd achter. Hij verstaat niet wat 'dood' is. Mama wijst naar de sterren en papa laat hem een dode eekhoorn zien. Hij begrijpt niet wat 'altijd' en 'nooit' is. Hij begint na te denken en dat moet met veel lawaai en laterl begint hij ook veel tekeningen te maken: hij zoekt naar een oplossing om zijn zusje terug te zien.
Heel poëtisch verteld verhaal over verlies en omgaan met verdriet. De illustraties zijn veelzeggend en drukken heel sterk uit wat de kleine jongen voelt. Ze zijn overwegend blauw en oranje van kleur maar zijn des te sterker aanwezig omdat ze gekrast zijn en wat overschiet zijn stroken wit die als het ware een tunnel vormen waarin de personages zich bewegen. Alleen de jongen krijgt soms een heel blad waarop hij zijn kwaadheid kan uitleven. Hij is duidelijk getekend en lijkt op een stripfiguurtje, van de ouders zie je alleen hun schaduw. Daardoor getuigt het geheel van een grote somberheid en verlatenheid. Het verh…Lees verder

Over Kristof Devos

Kristof Devos (Oostende, 1981) is een Belgisch illustrator en auteur van kinderboeken. Hij debuteerde in 2013 met 'Nooit is voor altijd'. Zijn illustraties werden meermaals internationaal bekroond. Hoewel hij zich voornamelijk concentreert op kinder- en jeugdliteratuur werkt hij af en toe in opdracht, o.a. voor het Wereldvoedselprogramma van de VN, Canon Cultuurcel en Kunstenfestival Watou.

Hij geeft lezingen en workshops over verbeelding en inspiratie, in zowel binnen- als buitenland. Zo werkte hij eind 2018 als artist in residence in het Children's museum Curaçao. Zijn werk werd o.a. tentoongesteld op de Biënnale van Bratislava, Slovakije en op het Nami Island International Children's Book Festival in Zuid-Korea en Maleisië.

Kristof Devos woont en werkt in Sint-Laureins, België.

Selecties en bekroningen