Boek
Nederlands

Het ongeluk

Krystyna Kuhn (auteur), Corry van Bree (vertaler)
+1
Het ongeluk
×
Het ongeluk Het ongeluk
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Katie wil Mount Ghost beklimmen. In de jaren zeventig zijn daar enkele studenten verdwenen. Tot haar verbazing willen zes studenten met haar mee, waaronder een onbekende jongen. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Internaten
Titel
Het ongeluk
Auteur
Krystyna Kuhn
Vertaler
Corry van Bree
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Katastrophe
Uitgever
Amsterdam: Pimento, 2011
302 p.
ISBN
9789049924744 (paperback)

Besprekingen

'De Vallei'-reeks van Krystyna Kuhn is met Het ongeluk aan haar tweede deel toe, en verrassend genoeg is dat een stuk beter dan het eerste boek, Het spel. In dat eerste deel maakten we kennis met enkele scholieren van Grace College, een eliteschool in de bergen van Canada. Terwijl het verhaal toen eigenlijk niet zo heel erg spannend was, vertelt Het ongeluk dit keer wel een relaas dat van begin tot einde boeit. Katie voelt zich onweerstaanbaar aangetrokken tot hoogtes en klimmen, en vat dan ook het plan op om Mount Ghost te beklimmen. Daarvoor moet ze niet alleen een hoogte van drieduizend meter overwinnen, maar ook een gletsjer oversteken én minstens twee dagen ongezien kunnen wegglippen uit het schoolgebouw. Alleen is dat onbegonnen werk. Ze vraagt dan ook een gids en enkele klasgenoten om de klim met haar te ondernemen. Ze overtuigt hen met het idee dat ze acht studenten achternareizen die 35 jaar geleden op diezelfde berg spoorloos verdwenen.
Daarmee begi…Lees verder
In dit tweede deel van de serie 'De vallei'* staat Katie centraal. Zij is op zichzelf, maakt moeilijk vrienden en zoekt steeds de uitdaging. Daarom wil zij Mount Ghost beklimmen. Een schijnbaar onmogelijke opgave. Ana, een Cree-indiaan, is Katies gids op voorwaarde dat zeven studenten aan de expeditie deelnemen. Tot verbazing van Katie willen zes studenten mee, waaronder een onbekende jongen. De gevaarlijk tocht kan nu beginnen. Het boek is niet echt zelfstandig te lezen, ook al staan in het begin verwijzingen naar deel een. Ook nu heeft het ongeval uit 1972, waarbij acht studenten van Grace College zijn verdwenen, invloed. De hoofdpersonen lijken hier een connectie mee te hebben. Vaak weten zij dit zelf niet en ze weten het zeker niet van elkaar. De schrijfstijl is beeldend en realistisch. De lezer wordt meegenomen in het verhaal en leeft mee met de hoofdpersonen. De scène op bladzijde 116 is verwarrend, maar even doorlezen verheldert het verhaal weer. Iedere bladzijde is spannend en…Lees verder