Boek
Nederlands

Rollebollebom

Lida Dijkstra (auteur), Marijke Klompmaker (illustrator)
+1
Rollebollebom
×
Rollebollebom Rollebollebom
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Allerlei onderwerpen uit het dagelijks leven van peuters en kleuters zijn verwoord in een humoristische tekst op rijm. Prentvertelling met gedetailleerde tekeningen in zachte kleuren en in zwart-wit. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Peuters
Titel
Rollebollebom / tekst Lida Dijkstra ; ill. Marijke Klompmaker
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Marijke Klompmaker
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Oekebakke boem
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2006
[30] p. : ill.
ISBN
90-257-4156-8

Besprekingen

Knoeien met een pakje drinken, op weg gaan naar de peuterklas, voor straf op de trap zitten, of een 'heppie-miel' eten. Deze en andere onderwerpen uit het dagelijkse leven van een peuter/kleuter komen op een sprankelende, rijmende manier voorbij. De versjes staan in korte, vaak metrische zinnen, waarin de schrijfster maar weinig woorden nodig heeft om een breed scala aan gevoelens en beelden op te roepen. De versjes beslaan soms een enkele pagina, soms meer pagina's en zijn typografisch mooi vormgegeven. Tussen de blokjes tekst staan prachtige kleine tekeningen: gedetailleerd en gevoelig, in zwart-wit en in (zachte) kleur. Tekst en beeld vormen een elkaar aanvullend geheel. De auteur (die ook in het Fries publiceert) en de illustratrice zijn op elkaar ingespeeld en hebben samen diverse uitgaven op hun naam staan. Dit bijna vierkante boek met wat dikkere, zacht aanvoelende kaft gun je elke peuter, zowel thuis, in de peuterspeelzaal en bij de kinderopvang. Om heel vaak te pakken, om hee…Lees verder

Rollebollebom

Wippen op een wipkip, verdwalen in de winkel, voor straf een tijdje op de trap zitten, leren klikken met de computermuis of leren drinken uit een brikje, … zijn ervaringen die tot de leefwereld van een ondernemende peuter behoren en in deze bundel door Lida Dijkstra werden verwerkt in ritmische versjes. Eenvoudige maar sfeervolle illustraties van Marijke Klompmaker brengen de belevenissen en gevoelens mooi en vooral herkenbaar in beeld. 'Rollebollebom' legt niet alleen de link met een wereld die jonge kinderen geleidelijk verkennen. Deze aantrekkelijke uitgave biedt eveneens een rijkdom aan materiaal voor wie jonge kinderen het plezier van klank, ritme en rijm wil meegeven.

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis …Lees verder op Wikipedia