Boek
Nederlands

De lach hield zijn adem in

Margreet Schouwenaar (auteur), Esther Miskotte (illustrator)
+1
De lach hield zijn adem in
×
De lach hield zijn adem in De lach hield zijn adem in
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Luit en Lily hebben het goed met hun dochters Anna en Roos. Totdat Luit op een dag vertrekt. Prentenboek over echtscheiding, met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De lach hield zijn adem in
Auteur
Margreet Schouwenaar
Illustrator
Esther Miskotte
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
[32] p. : ill.
ISBN
9789044825558 (hardback)

Besprekingen

Jammer dat in dit prentenboek een scheiding zo clichématig wordt voorgesteld: papa vertrekt, mama en twee dochters blijven zielig achter en brengen hun dagen huilend en woedend door, totdat mama besluit de schouders eronder te zetten. Er komt altijd weer een nieuwe dag. Waarom wordt de vader eenzijdig afgeschilderd als de boosdoener? Waarom wordt de moeder als desperate huisvrouw neergezet? Een scheiding is veel complexer dan ‘gaan, treuren en weer opstaan’. Anderzijds kan Margreet Schouwenaar er bewust voor hebben gekozen om de achtergronden van een scheiding niet te benoemen. Zij heeft wellicht veel meer een metaforisch portret van een scheiding willen maken. Haar achtergrond als dichter is duidelijk merkbaar in het lyrische taalgebruik, vol bijvoeglijke naamwoorden en beeldspraak. Nergens zegt ze wat er precies aan de hand is in het gezin. Het is koud en stil in huis, en dat weerspiegelt de kilte tussen de ouders. De prenten in kleur tonen de sfeer in het verhaal: de kleuren zijn d…Lees verder

De lach hield zijn adem in

Het is liefde op het eerste gezicht tussen Lily en Luit. Ze trouwen en voelen zich heel gelukkig; de lach woont in het hele huis. Vanuit een lach diep in haar buik krijgt Lily twee kinderen: Anna en Roos. Samen beleven ze gelukkige tijden. Hartverwarmende en schilderachtige taferelen beelden hun belevenissen uit.

Op een dag wordt het stil in huis. De lach houdt zijn adem in. Luit gaat weg. Hij wil een nieuw leven beginnen. Er breken sombere tijden aan voor de achterblijvers – tot ze opstaan om naar het strand te fietsen.

De natuur vormt de rode draad in dit verhaal; zowel in tekst als in beeld. De natuurverschijnselen en de wisselende seizoenen volgen de sfeer van het verhaal en staan symbool voor wat er in het leven van dit gezin gebeurt. Het resultaat is een teder prentenboek over scheiding, verdriet, afscheid nemen en opnieuw beginnen. Je kan dit boek als hulpmiddel gebruiken om deze onderwerpen te bespreken met kinderen.


Over Margreet Schouwenaar

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Lvdgarde

Margreet Schouwenaar (Schagen, 16 mei 1955) is een Nederlands schrijfster en dichteres. Ze werkt als docent aan de afdeling OLB (Opleiding Leraren Basisonderwijs) van Hogeschool Inholland.

Biografie

In 1991 werd ze genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs op grond van vier gepubliceerde gedichten in de Revisor. In 1992 verscheen haar eerste bundel: "De drempel die vertrek is." In 1995 verscheen de bundel: "Bezijden tijd". In 1997 verscheen de bundel "Van tijd het dood gewicht". In 2000 verscheen "Talen naar de val"; deze werd in 2003 gevolgd door de bundel "Van het woord Ah" en in 2005 door de bundel "Valtijd."

Alle bundels zijn verzorgd door Uitgeverij Querido. Regelmatig verschijnen er publicaties van haar in literaire bladen zoals de Revisor, Tirade (voorheen het Nieuwe Wereld Tijdschrift) en de Poëziekrant.

Daarnaast werden er verzen opgenomen in verzamelbundels, onder meer "Volmaakte aanwezigheid, volmaak…Lees verder op Wikipedia