In de overgangstijd tussen Middeleeuwen en Renaissance spelende roman over de geestelijke vrijwording van de mens, belichaamd in een Vlaamse chirurgijn en filosoof met moderne denkbeelden.
Titel
Het hermetisch zwart
Auteur
Marguerite Yourcenar 1903-1987
Vertaler
Jenny Tuin 1923-1997
Nawoord
Margot Dijkgraaf
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'oeuvre au noir
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2022
367 p.
ISBN
9789025314552 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

De schrijfster, het eerste vrouwelijke lid van de Académie Française, wil een beeld geven van het geestelijk leven in de 16e eeuw, de tijd van de reformatie en de drempel van de moderne tijd. Drager van de nieuwe geest is de gefingeerde hoofdpersoon Zeno, die de overgang belichaamt van de op de theologie berustende wetenschapsbeoefening naar de exacte wetenschapsbeoefening. Zijn leven speelt zich af in Vlaanderen, waar katholicisme en reformatie elkaar raakten. De intrige is erg simpel en alleen bedoeld om vele bekende figuren uit die tijd met elkaar in verband te brengen. Het is een zeer knap, goed geschreven, maar ernstige lezing vereisend boek. Kleine druk.

Over Marguerite Yourcenar

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bernhard De Grendel

Marguerite Yourcenar (pseudoniem van Marguerite Antoinette Jeanne Marie Ghislaine Cleenewerck de Crayencour) (Brussel, 8 juni 1903 – Mount Desert Island, 17 december 1987) was een Belgisch-Franse schrijfster. Zij schreef romans, korte verhalen en autobiografieën en was daarnaast ook dichter, vertaler, essayist en literair criticus. In 1947 verkreeg zij de Amerikaanse nationaliteit. Yourcenar, winnaar van de Prix Femina en de Erasmusprijs, was in 1980 de eerste vrouw die werd toegelaten tot de Académie Française. Yourcenar is een bijna-anagram van Crayencour.

Biografie

De auteur, dochter van een Belgische moeder van Belgische adel (Fernande de Cartier de Marchienne, lid van de familie De Cartier, en een Franse burgerlijke vader uit de Nord (Frans-Vlaanderen) (Michel Cleenewerck de Crayencour), werd vrij jong wees. Haar moeder overleed kort na haar geboorte en haar vader voedde haar op buiten het reguliere …Lees verder op Wikipedia