Boek
Nederlands
De Française Paula, uit Parijs, gaat na verschillende niet-afgemaakte opleidingen in Brussel een opleiding Decoratief schilderen van een halfjaar volgen en sluit daar vriendschap met Kate uit Ierland en Jonas uit Belgie͏̈.
Titel
Een wereld binnen handbereik
Auteur
Maylis De Kerangal
Vertaler
Jan Pieter van der Sterre Reintje Ghoos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Un monde à portée de main
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
256 p.
ISBN
9789403159607 (hardback)

Besprekingen

De kunst van fake

Roman. In Een wereld binnen handbereik strijkt Maylis de Kerangal neer in Brussel, maar deze keer neemt de Française te veel hooi op haar vork.

Niet ver van de Brusselse Hallepoort ligt het Institut Van der Kelen-Logelain, een school voor decoratieve schilderkunst die wereldfaam geniet. Het gebouw is de setting van Een wereld binnen handbereik, de jongste roman van Maylis de Kerangal. De Franse schrijfster die bekendstaat om haar originele thematiek, heeft een voorkeur voor aparte locaties en bijzondere situaties. In Naissance d'un pont liet ze een brug bouwen in Californië. Vervolgens voerde ze in De levenden herstellen een geslaagde harttransplantatie uit, een chirurgisch en literair hoogstandje dat 570.000 keer over de toonbank ging, verfilmd werd en het licht zag in maar liefst 37 talen. De verwachtingen voor de opvolger van die onverbiddelijke bestseller waren dan ook hooggespannen. De teleurstelling is navenant.

Van de bruggenbouw en de geneeskunde naar de schilderkunst, het is maar een kleine stap voor De Kerangal, die in haar jongste de wereld van de decorschilders frequenteert. Naar verluidt is het ins…Lees verder

Een wereld binnen handbereik

Eerste zin. Paula Karst verschijnt op de trap, ze gaat vanavond uit, dat zie je meteen, ze schakelt duidelijk naar een hogere versnelling zodra ze de deur van de flat achter zich heeft dichtgeslagen, snellere ademhaling, zwaarder kloppend hart, witte blouse onder de openhangende lange donkere jas, laarzen met hakken van zeven centimeter en geen tasje, alles in de jaszakken, mobieltje, sigaretten, contant geld, alles, de sleutelbos die rammelt in het ritme van haar stap – rillende kleine trom – haar haren veren op haar schouders, de trap spiraalt om haar heen…

In een pracht van een openingszin komt Parisienne Paula Karst uw lezersleven binnengetrippeld. Ooit wilde ze kunstenares worden maar decorschilder is een waardig alternatief. Daarvoor heeft ze zich ingeschreven in een vakschool in Brussel. Na haar scholing reist ze de wereld rond om nu eens een pitazaak te verluchten, dan weer een filmset op te luisteren. Tussen dat gereis blijft de herinnering aan haar medestudent Jonas hangen, op wie ze stiekem toch verliefd was. Tot hij haar op een dag een klus aanbiedt: samen de grotten van Lascaux naschilderen.

Stijl heeft de Franse bestsellerauteur Maylis de Kerangal in overvloed. Alleen verliest ze zich te graag in technische details en vergeet ze liefdesspanning op te bouwen. Na een tijd gaat Paula’s zoektocht naar authenticiteit – in tegenstelling tot haar dagtaak als vervalser – ronduit vervelen, alle mooie zinnen ten spijt.

Lees verder

Paula, begin twintig, woont in Parijs bij haar ouders. Na verschillende niet-afgemaakte opleidingen gaat ze in Brussel een opleiding Decoratief schilderen van een halfjaar volgen. De opleiding is zeer intensief; haar medestudenten vormen een bont, internationaal gezelschap. Ze werkt samen met twee vrienden: Kate, een Ierse, en Jonas, een Belg, haar flatgenoot. De schrijver moet veel research gedaan hebben voor dit boek: de lezer krijgt interessante informatie over trompe-l’oeil schilderen: technieken, materialen, enz. Na het einde van de studie volgen twee jaren sappelen met kleine opdrachten in Noord-Italië. Later volgen grotere opdrachten: in Cinecittà in Rome en in Lascaux voor een kopie van de beroemde prehistorische grot. Paula leidt dus een nogal zwervend en ongewis bestaan. Maar de vriendschap met Kate en vooral Jonas blijft bestaan. De roman kenmerkt zich door een literaire stijl. De Kerangal (1967) heeft een tiental romans geschreven, waarvan verschillende belangrijke literai…Lees verder

Verbonden met de tekenaars van Lascaux

Hoe ga je verder als de dromen van weleer hun glans beginnen te verliezen?

Is het organiseren van een reünie wel altijd een goed idee? Paula Karst, de hoofdpersoon uit de nieuwe roman van Maylis de Kerangal, kent de Schotse Kate en de Belg Jonas Roetjens nog uit Brussel. Daar studeerden ze jaren geleden samen aan het wereldwijd befaamde Institut Supérieur de Peinture in de Metaalstraat. Met Jonas deelde Paula zes maanden lang een studentenappartement niet ver van het instituut. Na de beëindiging van hun studie zijn ze alle drie uitgezworven over de wereld, maar aan het begin van de roman zullen ze elkaar weer zien in Parijs. Paula is ervoor overgekomen uit Moskou, waar ze werkt aan een decor dat de kamer van Anna Karenina moet voorstellen.

Wanneer de lezer hiervan eenmaal op de hoogte is, volgt een mooie flashback van zo'n honderd bladzijden naar het Brusselse studentenbestaan van het drietal.

Op het Institut Supérieur de Peinture zijn ze met niet meer dan twintig studenten. Onder leiding van een docente van de oude s…Lees verder

Suggesties