Boek
Nederlands

Hoe ik nu leef

Meg Rosoff (auteur), Jenny De Jonge (vertaler)
+1
Hoe ik nu leef
×
Hoe ik nu leef Hoe ik nu leef
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Een Amerikaans meisje ontvlucht haar stiefmoeder door naar familie in Engeland te verhuizen. Daar wordt ze verliefd op een neef als er een oorlog uitbreekt en het gezin wordt gescheiden. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Hoe ik nu leef
Auteur
Meg Rosoff
Vertaler
Jenny De Jonge
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
How I live now
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2020
196 p.
ISBN
9789024590773 (hardback)

Besprekingen

Als het om oorlog in de jeugdliteratuur gaat, beklemtonen critici graag het belang van correcte, relevante informatie en een boek wordt al eens vanwege de "informatieve rijkdom" als waardevol beschouwd, ook al is de literaire kwaliteit bedenkelijk. Van boeken over oorlog -- vaak gaat het om de Eerste of Tweede Wereldoorlog -- wordt nl. verwacht dat ze een ethisch appel doen aan de jonge lezers. Meg Rosoff heeft zich weinig gelegen gelaten aan doelgroepschrijven en is onverschrokken gedebuteerd met een boek over liefde en oorlog, dat volledig gedragen wordt door een, wat feiten betreft, weinig accurate stem. Maar precies dat maakt Hoe ik nu leef tot een sterke, leeftijdloze literaire roman over dood en verlies, en over de betrekkelijkheid van het stellige weten.

Daisy, 15 jaar oud, komt in Londen aan om te gaan logeren bij haar tante. Thuis in New York kan ze niet te best aarden, zeker niet nu haar vader een nieuwe, onuitstaanbare vriendin heeft. Haar moeder heeft ze niet…Lees verder
In het eerste deel van dit verhaal vertelt Daisy over de zomer die haar leven veranderde. Als ze 15 is, wordt ze door haar vader en stiefmoeder naar haar tante Penn, neven en nichtje in Engeland gestuurd om er de zomer door te brengen. Ze voelt er zich al snel thuis, en wanneer tante Penn voor haar werk een tijdje naar Oslo moet en de kinderen alleen thuis achterblijven, wordt ze tot over haar oren verliefd op haar neef Edmond. Ze beleven een fantastische zomer samen, vol eindeloze nachten, maar dan begint de oorlog. Het huis van tante Penn wordt opgeëist en de kinderen worden verspreid over het land. Daisy en Edmond raken gescheiden, en samen met haar jongere nichtje Piper probeert Daisy te overleven en Edmond en Isaac terug te vinden. Het tweede deel van dit verhaal speelt zich zes jaar later af, na de oorlog. Herdruk, van het bijzondere, meermaals bekroonde debuut van Meg Rosoff over liefde, oorlog, verlies en overleven, dat ondertussen tot de klassiekers behoort. Vanaf ca. 15 jaar.