Boek
Nederlands

De elzenkoning : roman

Michel Tournier (auteur), Jenny Tuin (vertaler)
Een Franse krijgsgevangene voelt aan den lijve de mythische aantrekkingskracht van het nationaal-socialisme.
Onderwerp
Nazisme
Titel
De elzenkoning : roman
Auteur
Michel Tournier
Vertaler
Jenny Tuin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le roi des aulnes
Editie
10
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2010
ISBN
9789029086059 (paperback)

Besprekingen

Een van de eerste en bekendste romans van de Franse schrijver (1924-2016). Het is een psychologische roman, waarin Tiffauges, een Franse krijgsgevangene, van dichtbij getuige is van opkomst en ondergang van het nationaal-socialistische rijk. Als krijgsgevangene neemt hij een uitzonderlijke positie in vanwege zijn monsterachtige lichaamskracht en zijn kennis van de natuur. Hard realisme en tederheid, cynische spot en eerbied voor alle jonge leven zijn met elkaar verweven in deze keiharde tekening van de ras-, bloed- en bodem-cultuur. Een prachtige stijl, maar wel erg uitvoerig, zodat de hoofdidee niet altijd indringend naar voren komt. Genadeloze literatuur, waarin het monster van Rominton en Kaltenbron (Tiffauges) psychologisch ontleed wordt. Paperback; kleine druk.

Over Michel Tournier

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Picture taken by User:Kyle_the_hacker, modified by de:User:Xeph

Michel Tournier (Parijs, 19 december 1924 – Choisel, 18 januari 2016) was een Frans schrijver en essayist.

Biografie

De ouders van Michel Tournier ontmoetten elkaar aan de Sorbonne waar ze allebei Duits studeerden. De Duitse cultuur en muziek en het rooms-katholicisme waren belangrijke elementen in Tourniers opvoeding, die later hun weerslag vonden in zijn literaire werk, met name in Le roi des aulnes, de roman waarvoor hij in 1970 de Prix Goncourt ontving. Verder wordt Tourniers werk gekenmerkt door fantastische elementen en door het gebruik van mythen en historische motieven. Tournier was een bewonderaar van het werk van de Duitse schrijver Günter Grass.

Michel Tournier studeerde filosofie aan de Sorbonne en in Tübingen. Hij wilde leraar worden aan een middelbare school, maar behaalde het hiertoe vereiste examen niet. In de jaren 50 begon hij te werken als radiojournalist. Van 1958 tot 1968 was hij als hoofdredac…Lees verder op Wikipedia