Boek
Nederlands

De wegen van de wereld

Nicolas Bouvier (auteur), Thierry Vernet (illustrator), Floor Borsboom (vertaler)
Beschrijving van een reis met de auto van Zwitserland naar Afghanistan in 1953-1954.
Extra onderwerp
wereldreizen
Titel
De wegen van de wereld
Auteur
Nicolas Bouvier
Illustrator
Thierry Vernet
Vertaler
Floor Borsboom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'usage du monde
Editie
3
Uitgever
[Amsterdam]: Lubberhuizen, 2010
377 p. : ill.
Aantekening
Wordt vervolgd door: De schorpioenvis
ISBN
9789059372160 (paperback)

Besprekingen

In 1953-1954 reisden schrijver Nicolas Bouvier (1929-1998) en tekenaar Thierry Vernet (1927-1993) met een auto vanuit Zwitserland via Joegoslavië en Turkije door Perzië en Pakistan naar Afghanistan. Geen tocht langs culturele trekpleisters, maar een reis van twee jonge vrienden die op een bijna naïeve manier hun burgerlijke bestaan proberen te ontvluchten. De scherpe observaties van het dagelijks leven van de gewone mensen die ze ontmoetten, waren in de jaren vijftig hun tijd ver vooruit. De frisse taal waarmee hun stoffigheid en alledaagsheid zijn beschreven, geeft zowel het beschrevene als het boek zijn glans. Het is dan ook begrijpelijk waarom dit boek na publicatie in de jaren zestig in Franstalig Europa cultstatus heeft verworven. Geïllustreerd met de simpele, maar stemmige zwart-wittekeningen van Vernet. Vanwege het taalgebruik en de beschrijvingen een feest voor literatuurliefhebbers en geïnteresseerden in de gebieden, die nog steeds niet voor een groot publiek toegankelijk zi…Lees verder

Over Nicolas Bouvier

Nicolas Bouvier (Lancy, 6 maart 1929 – Genève, 17 februari 1998) was een Zwitserse schrijver, reiziger, journalist en fotograaf.

Het boeken van Nicolas Bouvier behoren tot de klassiekers van de reisliteratuur. L’Usage du monde (De wegen van de wereld), in 1963 voor het eerst gepubliceerd, droeg bij aan de herdefiniëring van de reisliteratuur van de twintigste eeuw; het is een referentiekader voor veel reizigers en schrijvers.

Biografie

Nicolas Bouvier groeide op in Genève. Hij was de jongste zoon van Auguste Bouvier, bibliothecaris en wetenschapper en Antoinette Maurice. Bouvier volgende onderwijs aan Calvijn College in Genève. Hij studeerde middeleeuwse geschiedenis, Sanskriet en rechten aan de Universiteit van Genève.

In 1958 trouwde hij met Éliane Petitpierre. Zij vestigden zich in Cologny. Het echtpaar kreeg twee kinderen. Nicolas Bouvier overleed aan kanker op 17 februari 1998. Hij werd begraven in Colo…Lees verder op Wikipedia