Boek
Meertalig

Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied

Pablo Neruda (auteur)

Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied

Titel
Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied
Auteur
Pablo Neruda
Taal
Meertalig
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Veinte poemas de amor y una cancion desesperada
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1996
55 p.
Aantekening
Tweetalige uitg.
ISBN
90-351-1681-X

Besprekingen

Een nieuwe vertaling van de bekendste dichtbundel uit de Spaans-Amerikaanse literatuur, die de Chileense dichter (1904-1973, Nobelprijs 1971) schreef toen hij nog geen twintig jaar oud was. Misschien is het meest karakteristieke van deze liefdesgedichten wel de verstrengeling van euforie en melancholie. Enerzijds ervaart de ik de wereld als bezield door zijn (ge)liefde, een ervaring die in grote, typisch Nerudiaanse (natuur)beelden wordt verwoord. Maar anderzijds is er het grote verdriet omdat de ik, nog helemaal vervuld van zijn geliefde, door haar is afgewezen en verlaten. Daar komt nog het pijnlijke besef bij dat toen zij elkaars geliefden waren, zij in wezen ook onbereikbaar, want onkenbaar was. Tweetalige uitgave.

Over Pablo Neruda

Pablo Neruda (Parral, 12 juli 1904 – Santiago, 23 september 1973) was een Chileens dichter en Nobelprijswinnaar.

Biografie

Neruda werd geboren onder de naam Neftalí Ricardo Reyes Basoalto (volledig: Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto). Hij noemde zich Pablo Neruda naar de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het willen voorkomen van een conflict met zijn ouders zou hierbij een rol gespeeld hebben; zij wilden niet dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn officiële naam.

Neruda is geboren in Parral, een stad ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Santiago, waar zijn vader bij de spoorwegen werkte. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte. Niet lang daarna verhuisden Neruda en zijn vader naar Temuco, waar zijn vader trouwde met Doña Trinidad Candia Malverde.

Op zijn dertiende stuurde Neruda een aantal van zijn gedichten naar de lokale krant, La MañanaLees verder op Wikipedia