Boek
Nederlands

De plaats van de ster : roman

Patrick Modiano (auteur), Edu Borger (vertaler), Rudy Kousbroek (nawoord)
Titel
De plaats van de ster : roman
Auteur
Patrick Modiano
Vertaler
Edu Borger
Nawoord
Rudy Kousbroek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La place de l'étoile
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2014
154 p.
ISBN
9789029090711 (hardback)

Besprekingen

Toen Modiano (geb. 1945) in 1968 zijn debuutroman 'La place de l'étoile' publiceerde, vielen hem onmiddellijk erkenning en succes ten deel. Zijn hoofdpersoon Raphael Schlemilovitch vertolkte de jood, in wiens beleving alle toegeschreven kenmerken en ervaringen samenvielen. Hij was koning en martelaar, beul en slachtoffer, al naar gelang zijn hallucinatoire tocht door tijd en ruimte, en dat allemaal om tot het besef gebracht te worden slechts mens onder de mensen te zijn, zoals Freud hem aan het slot van de roman bezweert. Maar of dat troost? Diepbijtende zwarte humor, dat wel. Een doorwrochte roman ook met zijn verwijzingen naar en toespelingen op andere teksten, situaties en personen. In de Nederlandse editie werd het Franse voorwoord van Jean Cau vervangen door een Nederlands nawoord van Rudy Kousbroek. Normale druk.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia