Besprekingen

Naamloze schimmen in een vervlogen Parijs

Spoorzoeken in Parijs: niemand weet de bekoring ervan beter te vatten dan Nobelprijswinnaar Patrick Modiano (74). In Onzichtbare inkt, een zoveelste zoektocht naar een mysterieuze vrouw, trapt hij opnieuw op de staart van de tijd.

Negenentwintig romans schreef Nobelprijswinnaar Patrick Modiano sinds zijn ophefmakende debuut in 1969, La place de l'Etoile. En telkens weer charmeert hij zijn lezers met zijn refrein van subtiele weemoedigheid én zijn herinneringsoefeningen van mistig allooi, meestal tegen het decor van een 'met fantomen bezaaid' Parijs.

In de boeken van Modiano worstelen de hoofdpersonages met een getroebleerd verleden. Ze raken opgezadeld met obscure geheimen die hen dreigen te verlammen. Met topografische precisie leidt de Franse stadsflaneur ons door een universum vol naamloze schimmen.

Dat is niet anders in zijn nieuwe, compacte roman Onzichtbare inkt. 'Voor Patrick zijn plaatsen, mensen en namen een oneindige reeks mysteries die onverwijld dienen te worden opgehelderd', schrijft zijn echtgenote Dominique Zehrfuss in de tekst P.M. (2012). Pijnlijk accuraat typeert ze haar man als 'een metafysische detective'.

Modiano is inderdaad een gepatenteerde achteromkijker. …Lees verder

De kunst van het vergeten

Roman. Het mag ons niet verwonderen: Patrick Modiano heeft nog maar eens hetzelfde boek geschreven. In Onzichtbare inkt gaat de Nobelprijswinnaar eens te meer op zoek naar de verloren tijd. 

Patrick Modiano (75) speurt onvermoeibaar het recente verleden af. De Franse Nobelprijswinnaar zorgt ervoor dat niets verdwijnt in de plooien van de tijd en dat niemand wegzinkt in het drijfzand van de vergetelheid. Dames in nood zijn ontegenzeglijk zijn specialiteit. Op gezette tijden raakt er in zijn boeken eentje zoek en dan stelt zijn verteller alles in het werk om de vermiste persoon in kwestie terug te vinden. De auteur kreeg niet voor niets de Nobelprijs voor zijn 'kunst van het herinneren'. In Onzichtbare inkt gaat hij eens te meer op zoek naar de verloren tijd, maar dat valt bepaald niet mee, want het geheugen speelt zijn personage parten. In zijn negenentwintigste roman lijkt Modiano zich vooral te bekwamen in de kunst van het vergeten.

De verteller heet Jean - niet toevallig de officiële voornaam van de schrijver, die voor de burgerlijke stand Jean Patrick Modiano heet. Een steekkaart roept herinneringen op aan de jaren zestig, toen hij als twintigjarige blaa…Lees verder

In deze roman exploiteert Patrick Modiano (1945) opnieuw het gegeven dat ons geheugen voor een groot deel bestaat uit blinde vlekken. Zijn romans zijn evenzovele even dwangmatige als professionele pogingen de ontbrekende schakels in zijn leven in kaart te brengen. Hij vergelijkt zijn streven met het in feestartikelen bekende ‘onzichtbare inkt’, een inkt die kleurloos blijft bij het schrijven maar met behulp van bepaalde substanties alsnog leesbaar wordt. In dit geval geldt dit voor een eertijds als aspirant-speurder begonnen onderzoek naar de verdwenen Noëlle Lefebvre, dat hem niet meer los laat, maar hem ondanks toevallig verkregen indicaties weinig verder helpt. Vertrouwd zijn het decor in Parijs en de Haute-Savoie, de eenvoudige, evocatieve stijl en een aandoenlijke hulpeloosheid bij het in kaart brengen van zijn verleden.

Wie is ze, waar is ze?

'Onzichtbare inkt' van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano gaat over fantasie en fascinatie van een beginnende schrijver.

Plotselinge verdwijningen zijn niet ongewoon in de romans van Patrick Modiano. Ook in het echte leven komen ze voor. Mensen kunnen van de ene op de andere dag uit het leven van andere mensen verdwijnen. Met het verdwijnen van die mensen verdwijnen ook langzaam de herinneringen aan hen. De sporen die ze achterlaten in het geheugen van anderen, vervagen. Maar soms kunnen herinneringen die verdwenen leken, weer terugkomen, als de 'onzichtbare inkt' uit de titel van deze roman: "inkt die kleurloos is als men hem gebruikt, maar die zichtbaar wordt als men het beschreven papier met een bepaalde vloeistof bestrijkt."

De nieuwe roman van Modiano start in Parijs, in 1965. Een jongeman, Jean, werkt een blauwe maandag voor een derderangs privé-detective. Hij doet onderzoek naar een jonge vrouw die is verdwenen en heeft daarbij maar een paar armzalige aanknopingspunten. Een naam, Noëlle Lefebvre, die niet per se haar echte naam hoeft te zijn, een onderbelichte foto van haar …Lees verder

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia