Boek
Meertalig

Verzameld werk

Paul Celan (auteur), Ton Naaijkens (vertaler)
Paul Celan is de belangrijkste dichter van de tweede helft van de vorige eeuw. In 2020 is hij honderd jaar geleden geboren en vijftig jaar geleden gestorven.
Hij stierf door in de Seine te springen, na een leven getekend door de shoah. Zijn werk is een monument voor iedereen die, zoals in zijn ‘Todesfuge’, alleen in de lucht een graf heeft kunnen vinden. Zijn werk is een herdenking. Het is
Titel
Verzameld werk / Paul Celan ; vertaald en toegelicht door Ton Naaijkens
Auteur
Paul Celan
Vertaler
Ton Naaijkens
Taal
Meertalig, Duits, Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020
917 p.
Aantekening
Bevat enkele prozastukken
ISBN
9789025310813 (hardback)

Besprekingen

Het is tijd voor Paul Celan

Zijn leven was vol desillusies, zijn dood zelfgekozen. In zijn vijftigste sterfjaar is het prachtige dichtwerk van Paul Celan eindelijk weer volop in het Nederlands te krijgen. Een aanwinst.

Tijdens de eerste lockdown belandde er een ouderwets spelletje in mijn mailbox: een kettingbrief. De verzender verzocht mij een gedicht te versturen aan mensen die ik niet kende. Ik besloot een van mijn favoriete gedichten van Paul Celan te sturen. 'Corona', toepasselijker kon haast niet. De onbekende ontvanger las de openingsregels: 'De herfst vreet zijn blad uit mijn hand: we zijn vrienden./ We kraken de tijd uit de noten en leren hem lopen:/ de tijd keert terug in de dop.' En niet veel later: 'we wisselen duistere woorden,/ we beminnen elkaar als roes en memorie'.

Oorspronkelijk was het gedicht gericht aan Ingeborg Bachmann, met wie Celan een waanzinnige, kortstondige liefdesrelatie had. Maar de tijd doet rare dingen met de poëzie. Wat moet de ontvanger niet hebben gedacht, toen een onbekende afzender midden in de coronacrisis een gedicht stuurde dat spreekt over vriendschap en beminnen en dat eindigt met 'het is tijd'?

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat…Lees verder

Over Paul Celan

Paul Celan (Cernauti, nu Tsjernivtsi in Oekraïne, 23 november 1920 - Parijs, rond 20 april 1970) was een Duitstalige dichter. Paul Celan was het meest gebruikte pseudoniem van Paul Antschel (een anagram van zijn Roemeense achternaam Ancel).

Biografie

Paul Celan werd geboren in Roemenië als enig kind van Duitstalige joodse ouders. Hij leefde ook in Oostenrijk en lange tijd in Frankrijk. Zijn ouders werden door de nazi's vermoord, hijzelf ontsnapte in een werkkamp ternauwernood aan de dood. In 1950 trouwde hij met Gisèle Lestrange, met wie hij twee kinderen kreeg, François en Eric; François overleed kort na de geboorte. In 1970 maakte Celan een einde aan zijn leven.

Betekenis

Celan schreef in het Duits, zijn moedertaal. Door gedichten in deze taal te schrijven herdacht hij zijn moeder (zie gedicht Wolfsbohne). Naast zijn werk als dichter bezorgde hij de Duitse literatuur o…Lees verder op Wikipedia