Luisterboek
Nederlands

'En een zoen van jou' : Jan Decleir leest Paul van Ostaijen

Paul Van Ostaijen (auteur), Jan Decleir (samensteller)
+1
'En een zoen van jou' : Jan Decleir leest Paul van Ostaijen
×
'En een zoen van jou' : Jan Decleir leest Paul van Ostaijen 'En een zoen van jou' : Jan Decleir leest Paul van Ostaijen

'En een zoen van jou' : Jan Decleir leest Paul van Ostaijen

Keuze uit het werk van de Vlaamse dichter (1896-1928), met cd waarop acteur Jan Decleir de selectie voordraagt.
Titel
'En een zoen van jou' : Jan Decleir leest Paul van Ostaijen / samenst. en voordracht Jan Decleir
Auteur
Paul Van Ostaijen
Samensteller
Jan Decleir
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2005
1 cd + boek (56 p.)
ISBN
90-209-6273-6

Besprekingen

Poëzie op cd zit duidelijk in de lift. Blijkbaar houden heel wat lezers ervan om in de auto -- of naast de geschreven tekst -- te luisteren naar de mondelinge voordracht van literatuur. Ze worden daarbij door de literaire industrie tegenwoordig vlot op hun wenken bediend, ook waar het gaat om de zgn. 'moeilijke' genres. Heel wat dichtbundels gaan vergezeld van een cd (of zelfs een cd-rom) waarop de teksten worden vertolkt, en voorts zijn er de vele gelegenheidsuitgaven met geluidsopnamen. Zo heeft uitgeverij Lannoo steracteur Jan Decleir gevraagd om zelf een keuze te maken uit het poëtische oeuvre van klassieke auteurs als Paul van Ostaijen, Karel van de Woestijne en Herman Gorter. Het resultaat van die ontmoeting is telkens een fraai boekje met een voortreffelijke cd-opname. Decleir heeft zijn keuze nogal klassiek gehouden, zonder veel verrassingen maar perfect gericht op de smaak van een breed publiek. Van Gorter selecteerde hij bv. enkele fragmenten uit diens lange episch-lyrische …Lees verder
Op de bloemlezing die Yves T'Sjoen heeft gemaakt uit het omvangrijke poëtische werk van Van Ostaijen, is niets aan te merken. Hij heeft het welbekende werk (zoals 'Melopee' en 'Alpejagerslied') niet gemeden, maar ook minder bekende teksten gekozen (zoals 'Koffiehuis' en 'Malheur'); bovendien koos hij uit het gebundelde en het nagelaten werk. Het tekstboekje is aanhangsel bij de audio-cd, waarop acteur Jan Decleir de gedichten zonder uitzondering perfect voorleest (overigens zonder de titels te noemen). Zijn Vlaams timbre en de ritmiek die hij teweegbrengt - in veel opzichten vergelijkbaar met de voordracht van Hugo Claus - vormen een prachtige ondersteuning van Van Ostaijens tekst. Zijn voordracht is vrij van toneelspelersaanstellerij, zoals Henk van Ulsen dat nooit kan laten. Een helaas niet toegelichte verrassing vormt de lezing van 'Marc groet 's morgens de dingen' dat plotseling in dialect klinkt (Antwerps?) en daardoor als het ware bevrijd raakt uit zijn overbekendheid.

Over Paul Van Ostaijen

Leopold Andreas (Paul) van Ostaijen (Antwerpen, 22 februari 1896 – Miavoye-Anthée, 18 maart 1928) was een modernistisch Vlaams dichter en prozaschrijver. Bij het grote publiek is hij vooral bekend om gedichten als Huldegedicht aan Singer, Rijke Armoede van de Trekharmonica, Alpejagerslied, Boem Paukeslag, Avondgeluiden, Melopee en Marc groet 's morgens de dingen. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog is hij naar Duitsland gevlucht.

Biografie

Jeugdjaren

Paul van Ostaijen was het jongste kind van een Nederlandse vader, afkomstig uit Steenbergen, en een Vlaamse moeder, afkomstig uit Rekem. Bij zijn geboorte kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Op zijn tweeëntwintigste verkreeg hij ook de Belgische nationaliteit.

Op de middelbare school in Antwerpen stond Van Ostaijen bekend als een enfant terrible. Na van het Antwerpse Onze-Lieve-Vrou…Lees verder op Wikipedia