Boek
Nederlands

Rodica en Dodica

Paul Van Ostaijen (auteur), Paul Verrept (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Paul Verrept verbeeldt vier gedichten van Paul van Ostaijen: Marc groet ’s morgens de dingen, Berceuse Nr. 2 en Berceuse presque nègre en Rodica en Dodica. De drie eerste werden in 1996 al in afzonderlijke uitgaven gepubliceerd.Toegankelijk voor kinderen vanaf 5 à 6 jaar, ook geschikt voor een ouder publiek.
Titel
Rodica en Dodica
Auteur
Paul Van Ostaijen
Illustrator
Paul Verrept
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Berchem: Larrios, 2011
68 p. : ill.
ISBN
9789064458255 (paperback)

Besprekingen

Familie

Ploem ploem

Paul Verrept is een buitenbeentje onder de illustratoren. Zijn handelsmerk zijn gestileerde beelden in zachte pasteltinten met een filosofische ondertoon. Daarmee spreekt hij zowel jonge als oudere lezers aan.

Verrept is altijd gefascineerd geweest door de wisselwerking tussen woord en beeld. Het is dan ook geen toeval dat hij zich graag laat inspireren door poëzie. Voor zijn door Van Ostaijens 'Melopee' geïnspireerde prentenboek Het meisje de jongen de rivier kreeg hij in 2004 de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer. Maar hij was zijn carrière als illustrator ook al begonnen met het illustreren van gedichten van Paul van Ostaijen: Sjimpansee, Slaap en Marc verschenen in 1996 als afzonderlijke boekjes bij uitgeverij Clavis.

Die drie boekjes zijn nu heruitgegeven in één bundel. Voor de gelegenheid illustreerde Verrept nog een vierde gedicht: 'Rodica en Dodica'. Op de linkerbladzijde staat telkens één dichtregel, op de rechterbladzijde de illustratie. Het…Lees verder

Meester van alle leeftijden
Paul Verrept illustreert Paul Van Ostaijen en Elvis Peeters 

De jonge uitgeverij Larrios pakt opnieuw uit met werk van Paul Verrept. Rodica en Dodica bevat behalve ‘Marc’, ‘Sjimpansee’ en ‘Slaap’, drie gedichten van Paul Van Ostaijen die Verrept eerder illustreerde voor aparte uitgaven (bij Clavis), een nieuwe Van Ostaijen-interpretatie van Verrept. Daarnaast verscheen ook Het paard, een samenwerking met Elvis Peeters. Verrept weegt de teksten nauwgezet af en creëert met zijn prenten intrigerende pagina’s, waar lezen en kijken elkaar beïnvloeden en waar uiterste eenvoud aanspraak maakt op diepgaande lectuur. 
In Rodica en Dodica kiest Verrept voor geschilderde figuren, heel eenvoudig, haast basaal van vorm. De compositie is doordacht, zonder gezocht aan te doen: bij het eerste vers van ‘Marc’, ‘Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem’, zwemt de vis al in de vaas, het ventje fietst op de rand van de va…Lees verder
Vier klassieke gedichten van de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen (1896-1928) zijn bewerkt voor het jonge kind: over een vis in de vaas, een sjimpansee die ziek is van de zee, een reus die gaat slapen en twee zusjes geboren als Siamese tweeling. Bij elke regel van het gedicht is een paginagroot waterverfschilderij afgebeeld. De figuren/voorwerpen zijn zwart omlijnd en de totale plaat straalt een dromerige, lieflijke sfeer uit. Er zijn veel blauw- en groentinten gebruikt. Bij het titelgedicht zijn, in verband met de lengte van het gedicht, meerdere regels bij een tekening opgenomen. Deze illustraties hebben gezien het onderwerp ook een grimmiger karakter. De combinatie tekst/tekening is verfrissend; de illustraties bewandelen een eigen weg. In deze bundel met raadselachtige poëzie wordt gespeeld met taal. Twee gedichten zijn als slaapliedjes te gebruiken. Drie van de vier gedichten verschenen in 1996 als apart prentenboekje: 'Sjimpansee', 'Marc' en 'Slaap'. Bij het titelgedicht werden …Lees verder

Over Paul Van Ostaijen

Leopold Andreas (Paul) van Ostaijen (Antwerpen, 22 februari 1896 – Miavoye-Anthée, 18 maart 1928) was een modernistisch Vlaams dichter en prozaschrijver. Bij het grote publiek is hij vooral bekend om gedichten als Huldegedicht aan Singer, Rijke Armoede van de Trekharmonica, Alpejagerslied, Boem Paukeslag, Avondgeluiden, Melopee en Marc groet 's morgens de dingen. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog is hij naar Duitsland gevlucht.

Biografie

Jeugdjaren

Paul van Ostaijen was het jongste kind van een Nederlandse vader, afkomstig uit Steenbergen, en een Vlaamse moeder, afkomstig uit Rekem. Bij zijn geboorte kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Op zijn tweeëntwintigste verkreeg hij ook de Belgische nationaliteit.

Op de middelbare school in Antwerpen stond Van Ostaijen bekend als een enfant terrible. Na van het Antwerpse Onze-Lieve-Vrou…Lees verder op Wikipedia