Boek
Nederlands

De menselijke smet

Philip Roth (auteur), Else Hoog (vertaler)
Het leven van een bejaard universitair docent wordt door een onterechte beschuldiging van racisme verwoest, wat des te pijnlijker is omdat hijzelf altijd heeft gezwegen over het feit dat hij zwart is.
Titel
De menselijke smet
Auteur
Philip Roth
Vertaler
Else Hoog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The human stain
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
413 p.
Aantekening
Vormt samen met Amerikaanse pastorale (dl. 1) en Ik was getrouwd met een communist (dl. 2) een trilogie
ISBN
9789403131313 (paperback)

Besprekingen

In 1997 zette Philip Roth met Amerikaanse pastorale een trilogie in die gedenkwaardige momenten in het naoorlogse Amerika zou behandelen. Een jaar later werd de reeks vervolgd met Ik was getrouwd met een communist. Tot dusver waren de repercussies van de Vietnamoorlog behandeld, en het McCarthy tijdperk. Als laatste historische mijlpaal koos Roth 1998 uit, het jaar van het presidentiële impeachment.

Hoewel de drie boeken thematisch verbonden zijn, lopen zij niet in elkaar over. Elk kreeg zijn eigen chronologie en personages, grotendeels toch. Ook in De menselijke smet heeft Roth immers zijn favoriete verteller/alter ego meegenomen. Schrijver Nathan Zuckerman raakt betrokken bij het gecompliceerde leven van zijn buurman Coleman Silk. Met het uit de doeken doen van 's mans problemen zijn meteen heel wat Amerikaanse gevoelige thema's aangesneden. Het rassenvraagstuk bv. Voor zichzelf heeft Silk dit probleem al een halve eeuw geleden opgelost. Hij creë…Lees verder
Slotdeel van een romantrilogie waarin de joods-Amerikaanse schrijver Philip Roth (1933) de biografie van het naoorlogse Amerika verbeeldt. Tegen de achtergrond van de Lewinsky-affaire spat de American Dream van hoogleraar en decaan Silk uit elkaar. Een vermeend racistische opmerking betekent het einde van zijn roemruchte loopbaan (des te pijnlijker omdat hij altijd verzwegen heeft zelf zwart te zijn), met de dood van zijn vrouw als gevolg. Na een periode van waanzin krijgt de 71-jarige Silk weer grip op het leven door een relatie met de 34-jarige Faunia, een analfabete schoonmaakster. Schrijver Nathan Zuckerman vertelt Silks levensverhaal nadat deze met zijn vriendin is verongelukt. Zuckerman ontdekt Silks ware identiteit en ontmoet de ex-man van Faunia, een gestoorde Vietnamveteraan. In majestueus proza beschrijft Roth de slachtoffers van een hypocriete samenleving, allen bevlekt met de menselijke smet. Eerder verschenen 'Amerikaanse Pastorale' (1997; over het Vietnam-tijdperk) en 'I…Lees verder

Een man die opklom en moest vallen

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Dit keer: The Human Stain.

'If Clinton had fucked her in the ass, she might have shut her mouth.' Tja, Philip Roth begint het derde hoofdstuk van The Human Stain een tikkeltje cru. Het staat er zo plompverloren dat ik er, toen ik het boek voor het eerst las, hardop om moest lachen. Aan het woord is hier een anonieme jonge stafmedewerker van de universiteit, en Coleman Silk, de 71-jarige ex-decaan en hoofdpersoon van de roman, luistert onbedoeld de conversatie af die de jongeman heeft met twee vrienden.

Het is 1998, Amerika zit middenin de Lewinsky-affaire, iedereen heeft een mening en die is niet altijd zo keurig en christelijk als de media ze brengt. Het probleem is volgens deze elitaire jonge professionals niet dat Clinton een grens over ging, hij ging er niet ver genoeg over. Zijn correctheid maakt hem kwetsbaar, beweren ze. Het aplomb van de mannen ergert, maar nog schokkender is het besef dat ze misschien nog gelijk hebben ook. Want als Clinton een rücksichtsloze klootzak was geweest dan, ja…Lees verder

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia