Besprekingen

Door en door zwart

Pieter Waterdrinker bevestigt zijn talent als barokke rasverteller. Niks Hollandse zuinigheid. Vol, vet, alles of niets.

Een man zit in de gevangenis en krijgt de raad om alles op te schrijven. Het zal hem rust geven en zijn zelfkennis vergroten. De reden van Ruben Katz' detentie komen we maar mondjesmaat te weten. Rustig wordt hij van het schrijven niet, integendeel. Zijn vertelling, opgetekend in Hema-schriftjes, windt hem mateloos op. De auteur van De rat van Amsterdam, Pieter Waterdrinker, brengt die opwinding op flamboyante wijze over.

Waterdrinker lezen is een feest. Niks voorzichtigheid, dichtgeknepen billen, correctheid van welke orde ook. Niks Hollandse zuinigheid. Nee, vol, vet, alles of niets, groots, als een reus, als een Rus. Dat is Waterdrinker: geen water, maar pure spiritus.

De making of van dit verhaal begint met een bestseller uit 2002: Hoe word ik een rat?, schitterende lulkoek van Joep Schrijvers, een klassieker over management, waarvan inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht zijn. Schrijvers analyseert en fileert het zakenleven in Nederland, bij uitbreiding i…Lees verder

De protagonist, Ruben Katz, zit in een Nederlandse gevangenis een korte straf uit. In HEMA-schriftjes tekent hij op hoe hij daar is beland. We lezen hoe hij en zijn familie Riga ontvluchten en hoe ze op dooreis naar Israël, betoverd door de overvloed van het kapitalisme In Nederland, besluiten zich blijvend hier te vestigen. Katz vertelt over zijn integratie, zijn rechtenstudie en carrière bij de Nationale Armenloterij, de obsessieve liefde voor Phaedra, de dochter van de steenrijke directeur, en over zijn transformatie tot de rat uit de titel. Het laatste en langste deel van zijn herinneringen gaan over zijn inzet voor het 'Siberisch Front', die op het Baikalmeer fataal eindigt met de dood van Phaedra. Verdacht van moord levert Rusland Katz ten slotte uit aan Nederland om hier alsnog zijn straf voor valsheid in geschrifte uit te zitten. De hoge verwachtingen die deze 600 pagina's dikke roman wekt, worden nauwelijks waargemaakt. De plot is bizar, de scheldkanonades op het zgn. neolibe…Lees verder

Man wordt rat

Zoon van Letse immigranten vertelt vanuit de gevangenis zijn verhaal, dat begint in Amsterdam.

Het is alweer even geleden, maar velen zullen zich Pieter Waterdrinker nog wel herinneren als de bevlogen spraakwaterval met de bourgondische uitstraling in het VPRO-programma 'Zomergasten'. De boodschap van zijn verhaal was dat wij meer moeite moesten doen om Rusland te begrijpen, maar hij bracht die boodschap met honderd zijpaden, even boeiend als verwarrend. Waterdrinker is een verteller die alles met alles weet te verbinden, of hij nou spreekt of schrijft. In 2018 brak hij verrassend door bij het grote publiek met 'Tsjaikovskistraat 40', een verzameling autobiografische schetsen over zijn leven in Rusland met vrouw en drie katten, hoewel het natuurlijk over meer ging, want als je Waterdrinker leest krijg je de héle Waterdrinker: een swingend en bomvol verhaal. Van de Hollandse kaalheid houdt hij niet: "Klein, geserreerd, met nooit een woord te veel. Wát een literatuur", schrijft hij sarcastisch in 'Tsjaikovskistraat 40'.

Dat is niet anders in zijn nieuwe, l…Lees verder

Over Pieter Waterdrinker

CC BY 3.0 - Foto van/door Julia Klotchkova

Pieter Waterdrinker (Haarlem, 17 oktober 1961) is een Nederlandse schrijver en journalist. Waterdrinker is geboren als Pieter Arie Johannes van der Sloot, Waterdrinker is de achternaam van zijn moeder die hij later officieel aannam.

Biografie

Waterdrinker groeide op in een familiehotel in Zandvoort. Hij studeerde Russisch, Frans en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, woonde daarna lange tijd op de Canarische Eilanden en werkte als journalist voor onder meer De Telegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. In 1996 vestigde de auteur zich in Rusland, waar hij in hoog tempo onder de achternaam van zijn moeder zijn boeken begon te publiceren die opvielen door de on-Nederlandse thematiek en toon.

Waterdrinker woont al twintig jaar samen met de Russische filologe en kookboekenschrijfster Julia Klotchkova, afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg.

In 2018 was Waterdrinker te gast in het progra…Lees verder op Wikipedia