Boek
Nederlands

Een dame in Kislovodsk en andere Russische vertellingen

Een dame in Kislovodsk en andere Russische vertellingen

Vijfentwintig verhalen en reportages van de Nederlandse journalist en romanschrijver over allerlei aspecten van het leven in Rusland.
Onderwerp
Rusland
Titel
Een dame in Kislovodsk en andere Russische vertellingen
Auteur
Pieter Waterdrinker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2018
416 p.
ISBN
9789038806037 (hardback)

Besprekingen

Genadeloos en toch liefdevol

Verhalen. Pieter Waterdrinker is een Nederlander met een Russische ziel. Dat bewijst hij ten volle in de verhalenbundel Een dame in Kislovodsk en andere Russische vertellingen.

Na het succesrijke Tsjaikovski­straat 40 publiceert Pieter ­Waterdrinker (56), een Nederlands schrijver en journalist gestationeerd in hartje Rusland, een verhalenbundel. Een dame in Kislovodsk en andere Russische vertellingen bevat 25 verhalen, waarvan sommige al eerder werden gepubliceerd in bloemlezingen en tijdschriften.

Waterdrinker steekt niet onder stoelen of banken dat hij de journalistiek slechts om den brode bedrijft en dat zijn hart eigenlijk bij de literatuur ligt. In zijn journalistieke werk is overigens moeiteloos de geraffineerde hand van de schrijver te herkennen. Elk verhaal in zijn nieuwe bundel is een wereld op zich, de hoofdpersoon is niet zelden de auteur zelf in zijn hoedanigheid van journalist en het onderwerp vertrekt vaak uit een journalistieke opdracht, bijvoorbeeld een interview of een reisreportage.

Waterdrinker ontmoet nazaten van dode schrijvers. Hij laat de zoon van Nabokov het boek Pnin, dat hij uit de dorpsbibliotheek heeft ges…Lees verder

Pieter Waterdrinker (1961) woont al sinds 1996 in Rusland, waar hij correspondent is (voor De Telegraaf) en schrijver. Hij heeft inmiddels acht romans op zijn naam staan en drie bundels met verhalen/reportages. Zijn vorige boek, 'Tsjaikovskistraat 40', kende het nodige succes en in augustus was hij een van VPRO’s Zomergasten. Deze omvangrijke uitgave biedt een keuze van 25 stukken uit Waterdrinkers verhalen over Rusland, waarvan er zes niet eerder in boekvorm zijn gepubliceerd. De journalist en de schrijver laten zich herkennen in deze bundel over allerlei kleurrijk beschreven aspecten van de Russische maatschappij. Wat Waterdrinker goed laat zien, is hoe groot de verschillen in het huidige Rusland zijn tussen de zeer mondaine jetset in Moskou en arme uithoeken van het enorme land. Daarnaast zijn er mooie portretten van onder andere nazaten van Nabokov en Dostojevski. Waterdrinker houdt van Rusland, dat is duidelijk, maar die liefde weerhoudt hem niet van bloemrijke en soms genadeloze…Lees verder

Over Pieter Waterdrinker

CC BY 3.0 - Foto van/door Julia Klotchkova

Pieter Waterdrinker (Haarlem, 17 oktober 1961) is een Nederlandse schrijver en journalist. Waterdrinker is geboren als Pieter Arie Johannes van der Sloot, Waterdrinker is de achternaam van zijn moeder die hij later officieel aannam.

Biografie

Waterdrinker groeide op in een familiehotel in Zandvoort. Hij studeerde Russisch, Frans en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, woonde daarna lange tijd op de Canarische Eilanden en werkte als journalist voor onder meer De Telegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. In 1996 vestigde de auteur zich in Rusland, waar hij in hoog tempo onder de achternaam van zijn moeder zijn boeken begon te publiceren die opvielen door de on-Nederlandse thematiek en toon.

Waterdrinker woont al twintig jaar samen met de Russische filologe en kookboekenschrijfster Julia Klotchkova, afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg.

In 2018 was Waterdrinker te gast in het progra…Lees verder op Wikipedia