Boek
Engels

Orfeo : a novel

Richard Powers (auteur)

Orfeo : a novel

Genre:
Een componist die bij de interne veiligheidsdienst onder verdenking staat, probeert met hulp van zijn naasten een productie te leveren die iedereen zal verbazen.
Titel
Orfeo : a novel
Auteur
Richard Powers 1957-
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
New York: Norton, 2014
369 p.
ISBN
9780393240825 (hardback)

Besprekingen

In deze indrukwekkende elfde roman van de veelbekroonde Amerikaanse schrijver (1957) staat de gepensioneerde en gescheiden avantgarde-componist Peter Els (70) centraal. Nog steeds geprikkeld door een oude muze, zijn eerste vrouw en een zijn leven lang onconventionele goede vriend/impresario stort hij zich in zijn thuislaboratorium op het maken van de nieuwste muzikale vorm die de eeuwigheid moet trotseren: een zichzelf genererende muziek die via bacterieën wordt (over)gedragen. De politie ontdekt bij een routinecontrole na een alarmoproep van Els zelf het laboratorium en ziet in hem in de paranoïde periode na 9/11 meteen een ‘Bioterrorist Bach’. Hij slaat op de vlucht en bezoekt alle mensen die tijdens zijn muzikale loopbaan iets voor hem betekend hebben in een poging zijn werelden te duiden en zijn onschuld aan te tonen. Het is weer een schitterende, complexe en rijke, intellectueel (over)compacte roman geworden, die soepel schakelt tussen verleden en heden en vanwege de vele literai…Lees verder

Over Richard Powers

Richard Powers (Evanston, 18 juni 1957) is een Amerikaans schrijver. Hij staat erom bekend dat hij veel muzikale kennis, alsook wetenschappelijk georiënteerde elementen in zijn romans opneemt. In de jaren 80 leefde en werkte hij enige tijd in Nederland; daar schreef hij Prisoner's Dilemma en The Gold Bug Variations.

Powers heeft talrijke prijzen gekregen, waaronder een MacArthur Fellowship, de Lannan Literary Award, de James Fenimore Cooper Prijs en de John Dos Passos Prize; voor De echomaker kreeg hij de National Book Award.

Bibliografie

  • 1985 Three Farmers on Their Way to a Dance, in 1991 vertaald door Frank van Dixhoorn "Op weg naar een dansfeest"
  • 1988 Prisoner's Dilemma
  • 1991 The Gold Bug Variations, in 1993 in het Nederlands vertaald : De dubbele helix van het verlangen
  • 1993 Operation Wandering SoulLees verder op Wikipedia