Boek
Nederlands

Ik voel me in de hele wereld thuis : brieven

Rosa Luxemburg (auteur), Joke J. Hermsen (nawoord)

Ik voel me in de hele wereld thuis : brieven

Rosa Luxemburg (1871-1919) was een activist, marxist en revolutionair, maar ook een schrijfster, lerares en gevangene. Na haar dood werd ze een icoon voor revolutie en vrijheid. In deze publicatie werden eerder vertaalde brieven opgefrist en aangevuld met veel nieuw materiaal en van aantekeningen voorzien. Joke J. Harmsen heeft het geheel van een nawoord voorzien.
Onderwerp
Luxemburg, Rosa
Titel
Ik voel me in de hele wereld thuis : brieven
Auteur
Rosa Luxemburg
Nawoord
Joke J. Hermsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Editie
Derde, volledig herziene en uitgebreide druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2020
198 p. : ill.
ISBN
9789028210004 (paperback)

Besprekingen

De Duitse Rosa Luxemburg (1871-1919) is vooral bekend geworden als radicale socialiste. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd zij vanwege haar verzet tegen de oorlog als politieke gevangene opgesloten (en vrij snel na afloop van de oorlog door politieke tegenstanders vermoord). In gevangenschap hield zij vooral via briefwisselingen contact met de buitenwereld, met (politieke) vriendinnen en vrienden. In vervolg op een eerdere brievenverzameling (1958, herdruk 1976) is een nieuwe, geïllustreerde uitgave verschenen. In deze brieven staan niet zozeer haar politieke opvattingen centraal, maar meer de dagelijkse bekommernissen en de dingen die haar in de gevangeniscel op de been houden: de schoonheid van de dieren en bloemen buiten, de waarde van vriendschappen en liefde, de gelukbrengende herinneringen aan het verleden en de niet aflatende hoop op een betere toekomst. De bundel wordt afgesloten met een biografisch nawoord van samenstelster Joke J. Hermsen.

Over Rosa Luxemburg

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door OnbekendUnknown author

Rosa Luxemburg (Zamość (Polen), 5 maart 1871 - Berlijn, 15 januari 1919) was een Duitse marxistische politica, filosofe en revolutionaire. Ze werd geboren in een Pools-joods middenklassengezin, in Wijselland ofwel Russisch Polen.

Leven

Op zestienjarige leeftijd ontwikkelde Luxemburg reeds revolutionaire activiteiten waardoor zij in 1889 gedwongen werd om naar Zwitserland te vluchten. Daar ontmoette ze verbannen Russische revolutionairen als Pavel Axelrod, Anatoli Loenatsjarski en George Plechanov. Zij ving er universitaire studies aan in natuurwetenschappen en politieke economie, maar koos in 1892 in plaats daarvan voor rechten.

Van 1893 tot 1896 gaf ze samen met Leo Jogiches (die 15 jaar lang haar partner was) en Julian Marchlewski een revolutionaire krant uit: Sprawa Robotnicza (Arbeidersbelang). Op 1 mei 1897 promoveerde ze in Zürich magna cum laude tot doctor in de rechten op de Poolse industriële ont…Lees verder op Wikipedia