Boek
Nederlands

De Boekhouder en de Overste

Sana Valiulina (auteur)
Afgeschermd van de wereld heerst de Overste vanuit zijn slot al jaren over Gazolia. Als hij toevallig een brief van de Boekhouder onder ogen krijgt, is hij met stomheid geslagen. Bestaan er daadwerkelijk nog zulke mensen in zijn imperium? Wie maalt nog om de waarheid in het land waar slechts één Waarheid geldt, heilig en onaantastbaar? Wie is toch deze zot die creperend in de gevangenis nog altijd
Titel
De Boekhouder en de Overste
Auteur
Sana Valiulina
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
141 p.
ISBN
9789044650242 (hardback)

Besprekingen

Huiveringwekkend actuele allegorie op Rusland

Dat literatuur een effectief middel kan zijn om een politiek regime te bekritiseren, bewijst Sana Valiulina met De Boekhouder en de Overste. Deze intrigerende allegorie op Rusland verscheen eerder in 2014 als het vierde deel van de roman Kinderen van Brezjnev. De zelfstandige heruitgave kon niet op een beter tijdstip uitkomen: de actualiteit spat ervan af. Het verhaal speelt zich af in Gazolia (Rusland), waar de Overste (Poetin) regeert en zijn volk dagelijks 'een symfonie van Waarheid, Heiligheid en Patriottisme' voorhoudt. In de kerker zit een Boekhouder gevangen, die weigert aan fraudeleuze praktijken mee te werken. Het plot is geïnspireerd op de geschiedenis van de Russische accountant Sergej Magnitksi, die in 2008 na het ontdekken van overheidsfraude gevangen werd gezet en onder dubieuze omstandigheden overleed. De Boekhouder verzet zich dapper, maar wie het nu leest, wordt vooral getroffen door het portret van de kille Overste. Paraderend met zijn hond geniet hij van het…Lees verder

Hoe goed slaapt Poetin?

De pikzwarte slagschaduw van een totalitair, ontmenselijkt Rusland komt met de parabel De Boekhouder en de Overste ook boven úw hoofd hangen.

In haar vierluik Kinderen van Brezjnev tekende schrijfster Sana Valiulina, een Nederlandse met Estse, Tataarse en Russische wortels, acht jaar geleden de afbrokkeling van de sovjetheilstaat en de ongemerkte, even onderdrukkende verrijzenis ervan onder de vlag van het kapitalistische Rusland. Het slotdeel van dat boek was een moralistische toekomstvertelling waarin de natie (weinig subtiel) Gazolia heet, Pegelburg het equivalent is van Moskou en iedereen die ‘de symfonie van Waarheid, Heiligheid en Liefde voor het Volk’ in vraag durft te stellen wreed vermorzeld wordt.

Een Russische variant op George Orwells 1984, schokschoudert u dan. Ware het niet dat Valiulina de mosterd bij de zaak-Magnitski haalde. De Moskouse fiscaal jurist Sergej Magnitski legde in 2007 een grootschalige fraude door hooggeplaatste Russische overheidsambtenaren bloot. Hij belandde prompt zélf in de cel en stierf daar twee jaar later aan moedwillige verwaarlozing.

Dus Magnitski …Lees verder