Boek
Nederlands

De laatste dag van de koning : verhalen, essays en ander werk

Sander Kollaard (auteur)

De laatste dag van de koning : verhalen, essays en ander werk

Genre:
Bundeling van twee eerder gepubliceerde verhalenbundels en enkele essays van de Libris Prijs-winnaar.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
De laatste dag van de koning : verhalen, essays en ander werk
Auteur
Sander Kollaard
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2021
427 p.
ISBN
9789028211025 (hardback)

Besprekingen

Prachtige verhalen en essays van Libris-winnaar Sander Kollaard

Een jaar geleden had u wellicht nog nooit van de schrijver Sander Kollaard gehoord. Of ja, toch, was dat niet die schrijver met dat boekje over een hond, die uit het niets op de shortlist van de Libris Literatuurprijs was beland?

Inmiddels is de kans groot dat u Uit het leven van een hond gelezen heeft - inderdaad een boekje over een hond, en over zijn baasje. Een bijzonder boek: Kollaard won er de Libris mee. Het mooie van zoiets is dat een relatief onbekende schrijver ineens 'ontdekt' wordt door een groot publiek. Een publiek dat dan méér wil lezen. Van winnaars van grote literaire prijzen verschijnt dan ook steevast een heruitgave van eerder werk. In het geval van Kollaard is dat De laatste dag van de koning, waarin de verhalen en essays uit Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde (2012) en Levensberichten (2018) gebundeld zijn, samen met 'verspreide verhalen, essays en ander werk'. Een aantal verhalen werd nooit eerder gepubliceerd.

En dan blijkt dat…Lees verder

Verzamelbundel van Sander Kollaard, waarin onder andere zijn bundels ‘Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde’ en ‘Levensberichten’ zijn opgenomen, aangevuld met enkele essays. De gelauwerde auteur – hij ontving onder andere de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Libris Literatuur Prijs – laat met deze bundel zien dat hij deze prijzen niet voor niets heeft gewonnen. Zijn levendige stijl trekt de lezer zijn verhalen binnen. Zijn verhalen - over familie, relaties schijn en werkelijkheid - hebben in eerste instantie iets beschouwends. Het lijken bijna journalistieke verslagen, geschreven met een grote mate van afstandelijkheid, maar dat is maar schijn. Bij grondige lezing blijken de protagonisten met vreemde gebeurtenissen geconfronteerd te worden of zich zelf vreemd te gedragen. Dingen lijken niet te kloppen en als lezer kun je weinig anders dan doorlezen, in de hoop dat het raadsel zal worden opgelost. Het is de kracht van de stijl van Kollaard, dat hij daarin slaagt. Geschikt voo…Lees verder

Uit het oeuvre van Kollaard

Uitgeverij Van Oorschot bloemleest eerder werk van Libris-winnaar Sander Kollaard.

Sander Kollaard won vorig jaar de Libris Literatuurprijs voor Uit het leven van een hond. Voor Van Oorschot vermoedelijk de aanleiding om eerder gepubliceerd werk van hem te bundelen in deze bloemlezing: De laatste dag van de koning. Daarin verzamelde de uitgever onder meer Kollaards bekroonde debuutbundel: Onmiddelijke terugkeer van uw geliefde en de geprezen bundel Levensberichten. Een van de hoogtepunten in deze bloemlezing is het korte verhaal 'En Dassajev verbijsterd achterliet' waarin verteller Erik niet zomaar kan genieten van het winnende doelpunt van Marco van Basten in de EK-finale van 1988 omdat hij het gevoel heeft dat er in de haperende beweging van de Russische keeper iets niet klopt. Jaren later loopt hij Marco van Basten tegen het lijf op een feestje ('Anders dan op de televisie maakte de bondscoach een ontspannen indruk'), spreekt hem erover aan en weet hij via Van Basten zelfs een ontmoeting met Dassajev te regelen. Ik verzeker u: ook voetbal-onverschilligen spoed…Lees verder

Over Sander Kollaard

Sander Martijn Kollaard (Amstelveen, 1961) is een Nederlandse schrijver en Libris Literatuur Prijswinnaar.

Kollaard studeerde geschiedenis in Amsterdam. Sinds 2006 woont en werkt hij in een voormalige pastorie op het Zweedse platteland.

In 2014 werd hij laureaat van de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor zijn debuut Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, een verhalenbundel. In 2020 werd hij met Uit het leven van een hond de laureaat van de Libris Literatuur Prijs. In 2021 volgde De Inktaap.

Bibliografie

  • 2012: Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde
  • 2015: Stadium IV
  • 2018: Levensberichten
  • 2019: Uit het leven van een hond
  • 2021: De laatste dag van de koning (verzamelde verhalen en essays)
  • 2021: De kleuren van Anna
Lees verder op Wikipedia